У Београду откривен споменик погинулим руским и србским војницима у Великом рату

18-09-2014 06:00:43 | | Глас Русије, фото: Танјуг/ vostok.rs |


У центру Београда - на Калемгдану, изнад ушћа Саве у Дунав – данас је откривен споменик погинулим руским и србским војницима у Великом рату.

Споменик је висок 2,7 м, у облику гранитног крста са бронзаном фигуром Светог Ђорђа Победоносца у центру, треба да подсећа на везу братских народа Русије и Србије, као и на трагедију Првог светског рата.



Фронтални део крста није оријентисан према странама света, као обично, него је окренут према људима који долазе централном алејом парка. Споменик је у Санкт Петербургу направио ауторски колектив под руководством народног уметника Алберта Чаркина и архитекте Јурија Павлова, у креативној и производној бази Савеза уметника Санкт Петербурга – комбинату „Скулптура“, а на иницијативу Центра националне славе.



На свечаном отварању, после извођења државних химни Русије и Србије, споменик су открили председник Србије Томислав Николић и председник АД „Руске железнице“, председник покровитељског савета Центра националне славе и Фонда Андреја Првозваног Владимир Јакуњин. Споменик су осветили Патријарх Српске православне цркве Иринеј, епископ Кронштадтски, намесник Свјато-Троицке Александро-Невске Лавре Назариј и старешина Подворја Руске православне цркве у Београду протојереј Виталиј Тарасјев.

После тога су на споменик положени венци од председника Србије, МСП РФ, Центра националне славе, Фонда Андреја Првозваног, града Београда.