Египат потписао уговор о куповини руског наоружања у вредности 3,5 милијарде долара

18-09-2014 12:16:17 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Директор Федералне службе за војно-техничку сарадњу РФ Александар Фомин саопштио је да су Египат и Русија потписали прелиминарни споразум о испоруци наоружања у вредности од 3,5 милијарди долара.

Информација је објављена за време изложбе наоружања Africa Aerospace and Defense 2014, која се одржава у Јужној Африци, преноси NEWSru.com. Детаљи нису саопштени.

Познато је да је у фебруару 2014. године Египат потписао уговор о куповини руских војних хеликоптера, ловаца, система ПВО, обалских противбродских комплекса и муниције у вредности од 3 милијарде долара.

Било је говора и да је Египат заинтересован за куповину ПВО система С-300, који су првобитно били намењени за Сирију, али, на крају, нису били предати Башару Асаду.

Након што су САД замрзнуле војну помоћ и низ војних уговора Египату, он је поново почео да разматра могућност куповине руског наоружања. Разлог за замрзавање војне сарадње са САД постала је смена владе „Муслиманске браће“ на челу са Мухамедом Мурсијем и повратак на власт војног руководства.