ЕК о Јужном току кроз Србију: Ако радите на европској територији треба да поштујете европско законодавство

17-09-2014 04:09:28 | | Глас Русије, фото: south-stream.info/ vostok.rs |


Србија није чланица Европске уније, па се стога на њу не примењују правила интерног тржишта ЕУ у вези са изградњом гасоводоа Јужни ток, изјавила је у среду на брифингу у Бриселу званични представник Европске комисије Марлена Холцнер.

Она је нагласила да овај случај не треба мешати са Бугарском, којој је изречен приговор, због кршења енергетског законодавства ЕУ, будући да је ова земља чланица Уније, па је позвана да поштује правила европског тржишта.

Србији могу да буду постављени захтеви убудуће, у погледу енергетских правила, која могу да буду нарушена, или других повреда у наредној фази, када градња почне.

Какви год захтеви буду били подношени, било да је реч о Србији или Бугарској, ако се поставља питање испоруке гаса из Русије у Европу, он мора да прође по европској територији, чак ако се ради и о врло уском коридору.

„Ако радите на европској територији треба да поштујете европско законодавство“, рекла је Холцнер. Одговарајући на питање, она је нагласила да ЕУ не може да контролише изградњу на србској теиторији на основу правила Уније, али може да се обрати одговарајућим међународним организацијама, уколико буде дошло до кршења стандардних правила реализације оваквих пројеката.