Руски мајстори ће радити на Храму Светог Саве по обећању Путина

14-09-2014 12:00:08 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/m.a.r.c./cc-by-sa 3.0/ vost |


Ако се сложимо са тумачењем руских религиозних филозофа да су православне иконе и фреске - прозор који помаже људима да за време молитви завире у божански свет, онда је јасно да ће Београд у догледно време добити мноштво таквих прозора кроз које се виде небеса. Наиме, ради се о томе да ће највећи србски храм посвећен Светом Сави осликавати врхунски руски мајстори, и то исти они који су осликавали чувени Храм Христа Спаситеља у Москви.

Детаљи који се тичу тог великог подухвата ће бити познати крајем септембра, када у главном граду Русије буде одржано завршно заседање конкурсне комисије за унутрашње осликавање Храма Светог Саве, али већ у овом тренутку је познато да ће те послове предводити руски академик Николај Александрович Мухин који је био надлежан и за осликавање већег дела ентеријера московског Храма Христа Спаситеља. Он је недавно боравио у Београду, где се састао са државним руководством, а том приликом се јавност могла подсетити да је руско учешће у унутрашњем украшавању храма Светог Саве у Београду договорено протоколом између Владе Србије и Владе Руске Федерације, који је потписан пре две године, а његову реализацију су на себе преузели Министарство спољних послова Србије и Министарство културе Руске Федерације.

Иначе, поменуто украшавање највећег православног храма на Балкану је обећање руског председника Владимира Путина, а за ту београдску цркву импозантних размера је и лично везан, с обзиром да је приликом ранијег доласка у Србију посетио храм на Врачару, где је пољубио икону Светог Саве, а одмах потом је на истом месту био одликован и орденом који носи име у част највећег србског светитеља, и то како је објаснио Патријарх Иринеј – „због показане љубави према Србској православној цркви“. Тада је Путин, захваљујући на одликовању, подсетио на нераскидиве везе србског и руског народа, а те његове речи од пре неколико година су недавно добиле још једну недвосмислену потврду када је Руска православна црква на врхунцу поплавног таласа у Србији послала хуманитарну помоћ у Шабац, Свилајнац и Лајковац, а затим је поред тога организовано и прикупљање финансијских средстава међу руским верницима, након чега је из Москве поручено да ће на рачун Српске православне цркве бити уплаћено око 30 милиона рубаља, што представља еквивалент суме од преко шесто хиљада евра.

А с обзиром да је 11. септембар дан када се обележила стогодишњица рођења покојног поглавара Српске православне цркве Павла, због чега се иначе у Србији одржавају бројне пригодне манифестације, попут оних у Народној библиотеци и Коларчевој задужбини, могли бисмо покушати да претпоставимо шта би он рекао на поменуту руску помоћ, и како би је окарактерисао. Вероватно би Свјатејши Павле рекао да наведено човекољубље представља још један корак ближе идеалу раја који је могуће остварити у овоземаљским условима, јер је својевремено изрекао следеће речи – „Када би се сви људи макар држали принципа „што желите себи, то чините другима; што не желите себи, то не чините другима“, онда би земља, ако не би постала баш рај, била близу раја.“

Ратко Паић,