Налазите се на страници > Почетна > Колумне > НАТО самит уз канонаде

НАТО самит уз канонаде

08-09-2014 02:17:31 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Larry Downing/ vostok.rs |


САД, Велика Британија и њихови савезници из НАТО-а договорили су се да уводе мир силом оружја и новца. Самит у Велсу у већој мери био је посвећен демонизацији Русије, него реалним претњама алијанси. Земље-чланице договориле су се да увећају војно присуство на Истоку Европе, чији су становници, а тачније политичари, веома забринути због догађаја у Украјини.

Умириваће их отприлике пет хиљада војника алијансе. Према замисли, у року од два дана они ће бити у стању да пруже отпор „агресору“. При томе, нико посебно није скривао да се под тим појмом подразумева управо Русија. Па и шта ту има да се крије? Очигледно је да „агресор“ може да буде само земља која је месецима тражила да се прекине крвопролиће у Украјини, слала тамо хуманитарну помоћ и позивала стране у конфликту да седну за преговарачки сто. Учесници самита нашли су да је такво понашање крајње агресивно. Између осталог, у логику и праведност таквих размишљања учесници се нису упуштали. Много их је више интересовала тема извођења изненадних војних вежби – како да не, двадесет година Алијанса се није тако забављала!

Ове вежбе могу само да заоштре украјинску кризу, уверена је Москва. Али, по свему судећи, Вашингтону не иде на руку мир у овом, па и у другим регионима. Јер ако не буде рата у којем је Алијанси тако потребно да учествује, зашто је тада она уопште потребна? И ко ће трошити последњи новац на наоружање украјинских учесника казнене операције, заборављајући на проблеме здравства и социјалног развоја, ако наступи дугоочекивани мир?

Економско стање у Европи и балтичким државама и тако је, благо говорећи, нестабилно. Земље су веома погодиле међусобне санкције и право је расипништво платити 2% од националног бруто производа за војне потребе. Али политичари су оптимистично расположени. Што се не може рећи за обичне становнике Европе. У неким земљама већ су одржани митинзи са захтевима да се прекине трошење новца за борбу против ветрењача. Истина, њих осим новинара нико није приметио. Најважније је да је повод за увећање финансирања НАТО-а пронађен.

Између осталог, о европљанима који су у недоумици још пре самита писали су централни западни медији. У контексту громогласних изјава о „руској претњи“ исти ови медији пред крај самита из неког разлога су се увредили због такозваног „тролинга“ НАТО-а. Негодовање је изазвала фотографија тенкова-играчака објављена на Твитеру, на страници амбасаде Русије у УАЕ. Снимак је пратио натпис: „Последњи докази НАТО-а о томе да су у Украјину ушли руски тенкови доспео је на интернет! Очигледно најубедљивији докази у датом тренутку“. Али шалу популарну међу зидовима америчког Стејт департмента западни медији нису схватили и оптужили су Русију за „тролинг“ НАТО-а.

Олга Соломатина,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут