Русија сматра да је време да се очисти космос

28-08-2014 06:03:47 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Човечанство је успело да загади, не само Земљу, већ и космос. Према речима стручњака, космички отпад постаје озбиљан проблем за животну средину. Он прети како планети, тако и будућем развоју ширег космоса. Сваке године, на стотине "загађујућих" објеката - употребљени делови ракета, фрагменти сателита, падају на Земљу. Мање крхотине изгоре у атмосфери, док велике стижу и до земљине површине. Ситуацију погоршава чињеница, да судари крхотина стварају нове фрагменте, који се такође међусобно сударају и умножавају.

Тренутно, у земљиној орбити налази се око 20.000 космичких објаката, величине веће од 10 цм. Њихова укупна маса износи око 5.000 тона. Од њих 1.100 су активни сателити. Остатак - отпад. Али главни део "ђубришта" чине стотине хиљада објеката који су сувише мали да би се видели. Они јуре космосом брзином од неколико хиљада миља на сат и представљају стварну претњу оперативним сателитима и МКС. Међународна свемирска станица редовно мора да маневрише, како би избегла опасне крхотине некадашњих космичких летелица.

Корекција орбите - то је данас најбољи начин да се спречи судар са отпадом, али ни то не гарантује 100% безбедност у космосу. Како би испао из строја нпр. сателит, довољно је да се судари са комадићем од само 1 центиметра. Тако мале крхотине не могу се детектовати било којим од постојећих система. То значи да је једини начин да се реши проблем - да се организује генерално чишћење земљине орбите. Универзална технологија која ће омогућити да се то изведе - још увек није створена. Иако, постоји Међународни координациони комитет за космички отпад (Inter-Agency Space Debris Coordination Committee) којег чини више од 10 домаћих и међународних свемирских агенција, које се, како појединачно, тако и заједнички баве развојем таквих технологија. Заједничка истраживања спроведе Русија и САД, Русија и Јапан, Јапан и САД, Европска свемирска агенција.

Ове године, Јапан и Сједињене Државе су се договорили о заједничком праћењу свемирског отпада на орбити Земље са седиштем у опсерваторији у префектури Окајама. До тада, ни једна станица за праћење у источној Азији није вршила мониторинг свемирског отпада. Ако говоримо о "доприносу" земаља у загађивању космоса, на Кину отпада 40% техногених објеката у земљиној орбити, на САД - 27,5%, Русију - 25,5%, а на све остале земље - 7%.

О својој намери да створи нови космички брод, намењен за чишћење геостационарне орбите од не-оперативних сателита и ракета, недавно је саопштила Руска свемирска агенција. Радни назив будуће космичке метле је "Ликвидатор". Уређај има две варијанте решења проблема: или да преусмери сакупљене крхотине у више орбите, где никоме неће сметати, или да их враћају са орбите и претапају на тзв. гробље космичких бродова. То је рејон Пацифика, близу Божићног острва. Почетак рада на пројектовању космичке метле, Роскосмос је планирао за 2018. годину, саопштио је руководилац научног програма Владимир Агаповю

Предложен је велики број инжењерских решења: физичко хватање предмета и њихово одвлачење из орбите коришћењем посебних "ракета" и система електромагнетних каблова. Постоје предлози и о размештању мреже за прикупљање мањих отпадака. Али, то су још увек само пројекти. Колико брзо ће се ови пројекти реализовати, зависи од неколико фактора. Први је инжењерски: морају бити направљени сложени системи. Други фактор је безбедност - чистити отпад једним или другим начином, потребно је радити тако да се не повреде активни сателити. И, на крају – не тако актуелни, правни фактор. Сваки елемент техногеног објекта у космосу припада некој земљи. То значи да је потребна дозвола за уклањање...

Зато је међународна сарадња у решавању проблема чишћења космичког отпада тако важно. Да ли ће ово довести до стварања јединственог концепта рециклаже космичког отпада – време ће показати.