Исламисти у Ираку као гуја у недрима САД

25-08-2014 12:19:15 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Америка је још једном стала на једне исте грабуље, прво створивши, а затим ужаснувши се монструма који под бредном „Исламске државе“ успешно делује у Ираку, успут одсецајући главе западним новинарима који му падну шака и осталим „отпадницима од вере“. Шта са тим да се ради, за сада се не зна. Али размере опасности су такве да их је немогуће прећутати.

Стиче се утисак да су терористи Исламске државе искочили као чупавци из кутије. Само што их није било уопште, са већ је пред нама велика сила. Али тако се чини само на првим поглед. У ствари они су месо меса „арапског пролећа“, ако тако можемо да се изразимо, предани борци који на свој начин, и уопште не тако како је то замишљао Вашингтон, реализују концепцију обојених револуција у исламском свету. Прошавши кроз ватрено кртење у борбама са редовном армијом Асада, они су морали да осете да им је Сирија постала тесна. Како се каже, не одговарају размере. И експанзионистичке тежње усмерене су чак не на регион, већ на читав свет. Недавним јавним погубљењем америчког новинара исламисти као да су бацили рукавицу читавој западној цивилизацији. И ову рукавицу, хтео – не хтео, мораш да подигнеш. Говори оријенталиста Леонид Васиљјев, професор Високе школе економије.

- То је погубљење са интенцијом. И није просто претња. То је прилично промишљен, отворен изазов. У суштини, то је објава рата. Они објављују рат Западу. Морамо то добро да разумемо. Низ огранизација на челу са Ал-Каидом сматрају себе представницима правог ислама. Ми их називамо исламистима како бисмо их разликовали од обичних муслимана. Али они чврсто изјављују да представљају интересе управо ислама. И у извесној мери то је заиста близу истини. Зато што, ослањајући се на ислам, пропагирајући муслиманске вредности, они их доводе до апсурда, не позивајући се отворено на Коран.

Експерт Руског савета за међународне послове, амбасадор Александар Аксењонок сматра да су терористи Исламске државе успели да искористе ситауцију када је пажња међународне заједнице била прикована за друга питања међународне политике. Исламска држава: неко је теко да свргне ауторитарни режим Башара Асада, неко је хтео да задржи на власти ништа мање ауторитарног ал-Маликија, неко је хтео у Украјини да забоде нож у ребра Русији, изјавио је Аксењонок.

Према његовом мишљењу, једна од претпоставки настале ситуације било је одсуство јасне стратегије САД на Блиском Истоку. Администрација председника Барака Обаме од почетка није имала јасну стратегију на Блиском Истоку и нема је до данас. Погубљење новинара је у извесном смислу обрачун са Американцима за актуално стање ствари. Трагични крај овог човека само подвлачи да су у праву они мудраци који нису саветовали да се гаји гуја у недрима – она ће обавезно ујести свој спасиоца, једноставно зато што јој природа неће дозволити да поступи другачије.

Сергеј Дуз,