Министар пољопривреде РФ: преферирам воће и поврће из Србије

21-08-2014 09:54:22 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Министар пољопривреде РФ Николај Фјодоров сматра да је могуће повећати обим трговине у аграрном сектору између Русије и Србије до пола милијарде долара. Прошлогодишњих 270 милиона долара су рекорд, али то је мало- изјавио је министар после сусрета са србском колегиницом Снежаном Богосављевић-Бошковић у Москви.

Током преговора Николај Фјодоров је подвукао да велики део руских потрошача, добро зна квалитет србских производа и додао да ни сам није равнодушан према воћу и поврћу из Србије. Ипак, ситуација да је етикета србска, али не и роба - је потпуно недопустива и само може нанети велику штету репутацији државе. Снежана Богосављевић-Бошковић је изјавила да ће ситуацију лично контролисати, као и да ће недобронамерни бити строго кажњавани.

Односи Русије и Србије у аграрном сектору ће се градити на основу „претпоставке поверења“. У том смислу је Министарство пољопривреде разматрало две варијанте за испоруке свињетине: или послати заједничку инспекцију Царинске уније Русије, Белорусије и Казахстана у Србију или задовољити се „политичким и етичким“ гаранцијама Београда и убрзати извоз на руско тржиште. Изабрана је друга варијанта, али је остављена могућност да инспекција дође ненадано у посету.

Према речима Николаја Фјодорова, Русија је спремна да пусти на тржиште колико треба, "још 20-30 србских фирми", али ипак је важно да се пријаве предају на време и да се одговорно поступа, обзиром да је контрола квалитета таква, да се чак и Немци диве:

Николај Фјодоров: Данас је на тржишту РФ присутно 41 предузеће из Србије и они имају право да извозе своју робу на наше тржиште. Повећање њиховог обима испорука, обзиром на новонасталу ситуацију, је мало вероватно. Уверен сам да ће раст бити забележен више на рачун појаве нових предузећа на тржишту. Потенцијал извоза је велики. Што се тиче фирми које извозе млечне производе, оне могу већ за неколико недеља да почну са својим испорукама. Предузећа која производе свињетину, а која су већ предала своје захтеве, добиће право приступа за две недеље.

Николај Фјодоров и Снежана Богосављевић-Бошковић су размотрили могућност руских инвестиција у србски аргарни сектор и транспорт робе из Србије Дунавом, што би заиста омогућило да се скрати рок испоруке:

Снежана Богосављевић-Бошковић: Србија заиста има велике потенцијале за разне пољопривредне производње и за нас је руско тржиште изузетно значајно. Почаствовани смо поверењем које нам јеуказала Руска страна. Одобравање извозних дозвола по убрзаној процедури за наше фирме, створиће могућност за увећање наших потенцијала за извоз на руско тржиште. Сада је важно да наши привредници успоставе међусобну добру сарадњу и да договоре детаље трговине.

Без обзира на постигнуте резултате преговора, требало би деловати што брже. Сваки дан је важан, јер на руско тржиште желе да уђу и произвођачи из многих других држава, - пријатељски је скренуо пажњу српким колегама министар Фјодоров, закључивши да „нико не жели да гладује, зато сад нема времена за одмор“.

Тимур Блохин,