Европа тражи начин да заобиђе руске санкције

21-08-2014 09:03:20 | | Глас Русије, фото: AP/Marcio Jose Sanchez/ vostok.rs |


Европа тражи начин да смањи губитке због ембарга који је увела Русија. Тако власти неких земаља предлажу становништву да више користи воће и поврће у исхрани, како би се помогло домаћим фармерима да продају своју продукцију. Бизнисмени покушавају да нађу заобилазне путеве за испоруку у Русију (на пример преко Белорусије) или друге начине увоза пољопривредних производа на територију РФ.

Европске стране покушавају да смање негативни ефекат од санкција, које је Русија увела као одговор на санкције Запада. Ембарго на испоруку прехрамбених производа из ЕУ у РФ је нанео ударац фармерима Европске уније. Док бизнисмени покушавају да нађу заобилазне путеве за испоруку у Русију, власти земља чланица ЕУ очекују компензацију од Европске комисије и предлажу становништву да више користи воће и поврће у исхрани, како род не би пропао.

Променити етикету

Руска контрола пољопривредних производа (Росељнадзор) је регистровала покушаје реекспорта преко Белорусије, европског воћа и поврћа које се налази под руским санкцијама, саопштио је за ИТАР-ТАСС директор ресора Сергеј Данкверт.

„Неке земље Европске уније су почеле да шаљу у Белорусију производе, а да не пишу реалну земљу порекла. Пишу, на пример, Македонија, а ми смо утврдили да је то Пољска или Грчка, јер нема потврде македонског порекла те продукције“, рекао је он.

У току неколико дана је регистрована испорука у Русију преко Белорусије партије јабука, брескви, шљива и парадајза. Такође, није указана земља порекла или стоји да је то продукција из Турске, Србије, Македоније и неколико афричких земаља, укључујући и Зимбабве. Нико није имао фитосанитарна документа земље порекла или их уопште нису имали, па су изазвали сумњу руских контролора. У току прегледа је установљено да је воће и поврће послато из Пољске, Словеније, Холандије и Литваније и неких других земаља Европске уније, додао је Данкверт. Неке партије нису имале дозволу од фитосанитарне службе Белорусије, рекао је он.

„Ми врло пажљиво пратимо ситуацију и активно ћемо проверавати порекло сумњивих партија, како не би допустили испоруку из тзв. земаља покривача“, тврди Днкверт.

Нада у помоћ ЕУ

Шпански фармери трпе огромне губитке због прехрамбеног ембарга Русије. Полице продавница пуцају од воћа и поврћа, које је било намењено извозу, а трговински ланци зарађују на прехрамбеној кризи. Шпанцима само остаје да се надају средствима из антикризних фондова ЕУ и да једу више воћа, саопштио је канал 24 Horas .

„Шта да радимо са оволико воћа? Наша складишта су препуна, пијаце се затварају“, рекао је у интервјуу ТВ каналу један предузимач.

Према прорачунима шпанских произвођача воћа и поврћа, губици су већ премашили €1,2 милиона. Они траже помоћ од министарства пољопривреде. Ресор планира да се обрати ЕУ са молбом да се преоријентише тржиште воћа, које је било намењено Русији, како би се спречио нагли пад цена због повећане понуде.

„Ми ћемо се обратити Европској комисији са молбом да нам покрије губитке од ембарга за рачун средстава из антикризних фондова ЕУ“, изјавила је министар пољопривреде, риболова и заштите животне средине Шпаније Изабел Гарсија Техерина.

Да поједу сами

А, министар пољопривреде Аустрије Андре Рупрехтер сматра да се земља сама може изборити. Ипак, за то је потребно да становништво једе више домаћих производа.

„Ако свако недељно поједе по једну јабуку више, онда можемо надоместити губитке на тржишту воћа и поврћа“, рекао је он локалним медијима.

Према подацима The Local, Аустрија је 2013. године испоручила пољопривредних производа у Русију у вредности око €238 милиона. И, сада, према прорачунима
Рупрехтера, руски ембарго аустријске фармере кошта €4,5 милиона недељно.

Изаћи на ново тржиште

Пре недељу дана амбасадор Пољске у Вашингтону Ришард Шнепф је замолио министарство пољопривреде САД да хитно отвори тржиште земље за пољску продукцију, првенствено за јабуке. Осим тога, Пољска намерава да повећа испоруке пољопривредних производа у Иран и Казахстан и да тужи Русију у СТО.

Амбасадор Пољске у Вашингтону Ришард Шнепф је саопштио да је у току сусрета са замеником министра пољопривреде САД Мајклом Скјузом разговарао о хитним мерама које би омогућиле излаз пољских производа на америчко тржиште.

„Нас интересују хитна решења, јер је ситуација ванредна“, рекао је он.

САД сада оштро ограничавају испоруке свежег воћа и поврћа из Европе.

Ембарго РФ

Подсетимо да је 07. августа влада РФ увела узвратне мере на санкције Запада. Забрањен је увоз говедине, свињетине, живинског меса, рибе, сирева, млека, воћа и поврћа из Аустралије, Канаде, ЕУ, САД и Норвешке на годину дана. Међутим, премијер РФ Дмитриј Медведев је објаснио да је Москва спремна да поново размата рокове трајања ембарга на увоз из неколико земаља, ако страни партнери покажу „конструктивни прилаз“.

Недавно је у Државној думи предложено да се прехрамбени ембарго прошири и на земље које су потписале Споразум о придруживању са Европском унијом – Украјину, Молдавију и Грузију.