Налазите се на страници > Почетна > Блог > Ирак пролази критичну тачку

Ирак пролази критичну тачку

12-08-2014 11:57:39 | | Глас Русије, фото: AP/Hadi Mizban/ vostok.rs |


На чело нове владе Ирака стиже Хајдар ал-Абади. Бивши премијер Нури ал-Малики иступио је против, оптуживши САД за подршку неуставног решења. Очигледна је акутна политичка криза, чији резултат може да буде даља ескалација грађанске конфронтације и коначни распад државе. Прва изјава ал-Абадија одмах после његовог именовања биле су речи о неопходности уједињења против кампање терора у Ираку и заустављања екстремистичких групација. Ипак обједињавање Ирачана око неког општепризнатог лидера управо и представља најозбиљнији проблем, који фундаментално утиче на перспективе државе.

Нагла фрагментација ирачког друштва одвија се у контексту јачања унутарирачког војног конфликта. Владине снаге и милитаризована курдска полицја, добивши подршку од САД, воде жестоке борбе са терористима Исламске државе. Ипак у датом тренутку озбиљни успеси нису постигнути. Међутим, земља је већ прекорачила ивицу хуманитарне катастрофе, подвлачи ирачки правобранилац Хана Едвард.

- У Ираку до данас није решен проблем избеглица, који се појавио после свргавања Садама Хусеина. Број људи који су напустили своје домове у току напада САД износи милион и по. За 11 година они нису дочекали побољшање свог положаја. Ситуација се отежава сталним терористичким нападима у разним деловима земље. До активизације ИДИЛ најтеже је било хришћанима и Трукменима. А сада се појавио и проблме Језида. Осам Језида прем анашим подацима погубљени су пред очима њихових породица зато што су добили да сарађују са терористима ИДИЛ. Неколико десетина ученица било је силовано. Локални медији саопштавају о несталим девојчицама. Претпоставља се да су оне доспеле у сексуално ропство екстремистима. Има проблема и другог карактера. Избеглице обично смештају у школама, због чега оне не раде. Поред тога, они најчешће налазе уточиште на значајном растојању од својих домова. Тако да чак ако се ситауција стабилизује, многи од њих неће моћи самостално да се врате кући.

Многи експерти сматрају да је таква ситауција била програмирана још у тренутку када су Американци који су окупирали Ирак лоше схватили стање у земљи и ослонили се на неке „демократске снаге“ које овде нису имале одакле да се појаве. Како сматра амбасадор, директор Центра за партнерство цивлизација МГИМО Венијамин Попов,

Овај ћорсокак су створили Американци. 2003. године они су упали у Ирак и баланс снага у тој земљи који је стваран вековима, био је промењен. Традиционално Ираком је владала сунитска мањина. Она је боље припремљена и образованија. Шита је скоро две трећине, али они су били у спореним улогама. Американци су, наравно, предали власт Шитима. И разбуктала се врло озбиљна борба.

Политички систем формиран за време Американаца заснован на механичком преносу принципа западне демократије на ирачко тле, расклимао је земљу. Према мишљењу оријенталисте Вјачеслава Матузова,

- То је правно неосновано понашање западних земаља, САД, које већ по који пут и којој земљи покушавају да диктирају унутарполитичка решења. И намећу своје кандидате. То је кршење статута УН и основних принципа међународног права. Мислим да на крају крајева, то може да се заврши конфронтацијом и одустајањем од оних демократских институција које су тек почеле да се рађају на ирачком тлу.

Сада су у Ираку сви против свих: Сунити и Шити, муслимани и хришћани, либерали и аутократе спремни су да ухвате једне друге за врат, пошто је степен узајамне озлојеђености достигао раније невиђене висине. Вашингтон треба да призна своју кривицу за то, сматра заменик директора Института за стратешке оцене, политиколог Виктор Мизин.

- Политика Вашингтона на Блиском Истоку се распада. Видимо да у Ираку (као и у Палестини и Сектору Газа) ситуација је постала много гора него што је била до доласка Обаме и проглашења широких програма демократизације Блиског Истока. Мислим да ни Запад, ни Русија не могу да се удаље из тог региона, да пусте да све иде својим током. Зато што стратешки он је важан и за њих, и за нас. А другачије тамо ће бити црна рупа средњег века ккоја ће као левак усисавати све терористичке снаге не само Блиског Истока, већ и читавог света.

Постоји вероватноћа да ће бивши премијер Нури ал Малики употребити насиље – верне Шитима трупе и снаге безбедности. То ће бити катастрофа за Ирак, сматра министар иностраних послова земље, Курд Хошијар Зибари. Према мишљењу низа експерата, катастрова у Ираку се већ десила. Има шансе да ће нова влада успети да врати поверење грађана земље и устати у заштиту интереса читавог становништва. Ипак ова шанса је минимална. Ирак, по свему судећи, већ је прешао критичну тачку или јој се у најмању руку приближава.