Налазите се на страници > Почетна > Блог > Санкције раздора

Санкције раздора

15-08-2014 12:00:49 | | Глас Русије, фото: REUTERS/Gleb Garanich/ vostok.rs |


Изјава премијера Пољске Доналда Туска да ни Европа ни Русија нису заинтересоване за санкције на гасном тржишту, повезане са кризом у Украјини, врло вероватно ће расхладити "усијане главе" у Бриселу. Међутим, проблем је у томе, што је главни архитекта таквих санкција преко океана.

"Русија и многе западноевропске земље желе да искљуће гасно тржиште из дебате о санкцијама", - изјавио је пољски премијер на конференцији за новинаре у Варшави. Овакав став - признање је објективног значаја односа између Русије и ЕУ у енергетском сектору. Ове везе, које су успостављене током совјетске ере и "хладног рата", увек су стављале на врх лествице приоритета поузданост и предвидљивост снабдевања - за разлику од пројеката гаса из "шкриљаца" које данас САД намећу Европи. Ови пројекти се управо и карактеришу непредвидивошћу, - објаснио је "Гласу Русије" руководилац Сектора "Енергетска тржишта", Енергетског одељења руског Института за енергетику и финансије Николај Иванов:

- Неизвесност је уткана у саму природу гаса из шкриљаца. Ми говоримо о гасу, који се налази у стени - у шкриљцима. То значи да нема традиционалних поља тзв. "замки", структура које могу бити испуњене гасом.

Неопходно је узети у обзир и друге дестабилизационе факторе. Пре свега, политички раздор у редовима Европске уније и на нивоу појединих држава-чланица.

Ништа мањи проблем остаје и злогласна идеја евроатлантске солидарности којом се активно користе САД. "Енергетски рат" између Русије и Европске уније објективно иде у корист америчким компанијама, које теже да монополизују европско тржиште и да, у исто време, преузму контролу над трансконтиненталним путевима енергетског транспорта.

Ова стратешка линија излази из оквира "шкриљчаних" пројеката, обухвативши и друге области енергетске индустрије. Кључну улогу има америчка компанија Westinghouse Electric Company. Од `90-их, ова компанија. под заштитом власти и специјалних служби САД, настоји да преузме лидерску позицију у централној и источној Европи и бившем Совјетском Савезу. Специјализујући се за производњу опреме за атомску енергетику, Westinghouse Electric Company је објективно заинтересована за енергетску кризу у целом региону како би максимално "унапредила" сопствене - далеко не безбедне - технологије. Још 2013. године, компанија је објавила саопштење у којем се захваљује америчкој влади на подршци својим пројектима у иностранству. У документу се каже да је Westinghouse Electric Company "правилно" оценила "напоре бројних званичника и агенција америчке владе у пружању помоћи "Westinghouse" и другим америчким компанијама у наставку пословања". "Подршка владе Сједињених Држава помаже да се очувају достојни услови за америчке компаније на светском тржишту", - признало је руководство Westinghouse Electric Company. Јасно је да слични циљеви и слична пракса, благо речено, не одговарају пословним интересима Европске уније. А ту, од руководства ЕУ и појединих држава-чланица зависи ослобођење из окова евроатлантизма, подсетио је "Гласу Русије" председник руске компаније за економски консалтинг "Неокон" Михаил Хазин:

- У садашњим условима, Европа сама мора радикално да промени политички модел по којем живи. То је тзв. концепт евроатлантског јединства. Треба имати у виду да он у потпуности искључује ексклузивни однос са Русијом на основу политичког споразума.

"Расположење у Немачкој се погоршава. Компаније размишљају двапута пре него што инвестирају и мотор економије се закашљава," - тако, доста песимистички, описао је ситуацију у водећој економији Европске уније водећи аналитичар за европска тржишта Nordea Markets у Копенхагену Холгер Сандт. Ако европске земље буду морале још и додатно да решавају гасно-енергетско питање - привреда ЕУ неће издржати.

Петар Искендеров,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут