Филмски фестивал "Хичкок: девет непознатих" отвара се у Москви

05-08-2014 08:59:00 | | Глас Русије, фото: КиноПоиск.Ru/ vostok.rs |


Фестивал "Хичкок: девет непознатих", где ће по први пут у Русији бити приказани филмови Ринг, Шампањац, Лакомислено понашање и други неми филмови великог мајстора који су били рестаурисани у британском институту за филм, стартује у Москви у петак.

Фестивал је ушао у програм Унакрсне године културе Велике Британије и Русије. У оквиру њега биће представљено девет немих филмова Хичкока који су били рестаурисани у Британском инсистуту за филм и озвучили су их савремени британски музичари. Манифестацију организује Британски савет у Русији заједно са Институтом за медије, архитектуру и дизајн Стрелка.

Овај пројекат је био најдуготрајнији и најскупљи у читавој историји Британског института за филм, почели смо га још пре 6-7 година. Сви филмови су нам задавали тешкоће, ми смо их рестаурисали, мало променили изглед. Ако планирате да погледате само један Хичкоков неми вилм, саветујем вам да погледате Врт уживања – рекао је пред отварање фестивала у петак главни кустос Националног архива Британског института за филм Робин Бејкер.

Према његовим речима, овај филм је био ужасан по квалитету, зато што је 20 минута траке недостајало – било је тешко реконструисати их, али сада филм изгледа целовитије.

Занимљив је овај филм и зато што смо обновили његову оригиналну боју. У њему режисер није примењивао сребро, већ другу технологију, иде тонирање у плаве нијансе. Што је занимљиво, боје се у филму мењају. Када се сиво-плава гама мења розикастом, значи да се неко од јукана филма заљубио, додао је Бејкер.

Са своје стране британски филмски новинар, водитељ и писац Јен Смит сматра да Хичкок одговара на питања шта је то британска култура.

Али у његовим филмовима чују се такве теме као што је љубав, мржња, завист, а оне су универзалне. То су филмови о свима и за све. Мислим да ће свима бити занимљиво да виде ране етапе Хичкоковог стваралаштва. И како је говорио један од експерата за рано стваралаштво Хичкока, да, то су рани радови Хичкока, али не незрели покушаји, већ радови правог мајстора – објаснио је он.

На отварању ће бити приказан филм Ринг из 1927. године – мелодрама о свету бокса у чијој основи је љубавни троугао. Такође у оквиру фестивала ће бити приказани Врт уживања, Станар, По косој равни, Лакомислено понашање, Жена фармера, Шампањац, Човек са оства Мен и Уцена. Пројекције ће пратити жива музика. Између осталог, пројекције седам филмова од девет укупно ће протећи уз учешће британског пијанисе Џона Суинија.

Музичар је истакао на конфренцији за штампу пред отварање фестивала да му је драго што је дошао у Москву да представља ове филмове овде у музичком кључу. Пратио сам неме филмове Хичкока и раније, до рестаурације. Желим да кажем да постоји огромна разлика између рестаурираних и нерестаурираних филмова. Ови неми филмови дају шири поглед на све касније ставалаштво Хичкока, зато што се његов ауторски рукопис види свуда, рекао је пијаниста.

Како је истакао директор Британског савета Пол де Квинси, поред филмских пројекција на програму манифестације су предавања и радионице, где ће експерти говорити о стваралаштву Хичкока, немом филму и раду са архивским материјалима. Филмски фестивал "Хичкок: девет непознатих" биће завршен 9. августа.