Налазите се на страници > Почетна > Спорт > Спортски програм

Спортски програм

03-08-2014 02:37:26 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Данас ћемо вам причати о озбиљној конфликтној ситуацији око бившег голмана фудбалског тима „Ростов“ Дејана Радића, саопштити неколико занимљивих информација и предложити интервју бившег главног тренера бившег шампиона првенства земље – кошаркашког тима „Нижњи Новгород“ Зорана Лукића.

Из другог дела, који ће бити објављен сутра, сазнаћете, зашто је ипак Зоран Лукић одлучио да напусти клуб „Нижњи Новгород“ после освајања сребрне медаље у шампионату Русије.

Упознаћемо вас такође с вестима светских трансферних тржишта. Чућете и интервју хрватског фудбалера Гордона Шиљденфелда који замало није остао за предстојећу сезону у московском „Динаму“.

Крајем овог месеца у руском фудбалу је дошло до скандала, повезаног с бившим голманом „Ростова“ Дејаном Радићем и председником Руског фудбалског савеза Николајем Толстим. Тај голман, подсетимо, завршио је професионалну каријеру због тешке трауме: 2011. године у судару са нападачем „Терека“ пукао му је бубрег. Касније је бубрег био ампутиран. Играч није више могао да се врати у фудбал.

Недавно је Ростов разместио на свом званичном сајту изјаву Радића. Према речима Србина, шеф РФС га је позвао у Москву и предложио да помогне са запошљавањем, за узврат је замолио за два услова: да му пружи компромитујуће материјале за Ростов, а затим их огласи приликом специјалне конференције за штампу. Радић тврди да је одлучно одбио тај предлог.

Толсти у контактирању са шампом није порицао чињеницу сусрета са Радићем. Међутим, према речима шефа руског фудбала, бивши голман се сам обратио РФС са молбом да му помогну да врати зарађена средства, која му није исплатио Ростов. Није реч била о неким другим условима, - тврди Толсти.

Ево што је о тој ситуацији испричао сам фудбалер.

- Имао сам неке своје послове у Москви. Нико директно из РФС није ми се јавио. Трећа су лица организовала овај сусрет. Мени су рекли да РФС може да ми помогне у запошљавању.

Да ли сте разговарали с Толстим у четири ока?

И тако, и у присуству сведока.

Шта Вам је предложио председник РФС?

Толсти је рекао да је спреман да ми помогне, али да је потребно испунити услов. Какав услов?

- Требало је испричати каква ми је била ситуација са Ростовом.

Више не радите у том клубу?

- Не. Ситуација није баш једноставна. Радио сам као селекционер, мој споразум је завршен у децембру протекле године, он није био продужен. Остали су неки дугови...

Требало је испричати о томе?

- Да. Или написати писмо у РФС о дуговима, или испричати о свему томе на конференцији за штампу.

Одбили сте?

Да.

Зашто?

- Ипак ми је Ростов изашао усусрет после моје тешке трауме. То нећу заборавити. Могли су да одбију, напусте ме. Сматрам да није поштено да нападам Ростов, мада, свакако, желео бих да ми буде понуђен дужи уговор.

Да ли су дугови Ростова већи?

- Нису баш велики. Надам се да ће их ускоро подмирити. Без тог новца, свакако, може да се живи, али морам да добијем зарађено. У сваком случају, клуб ми је изашао усусрет, предложио прво један уговор, па други. Можда сам хтео нешто више. Међутим, немам право да иступим против Ростова, који ме је подржао у тешком тренутку.

Данас многи сматрају да вас неко гура да би подигли прашину поводом предлога Толстог.

- То није тако. Иза мене нико не стоји. Увек одлучујем сам, борим се за себе и своју породицу.

Какав посао су Вам предложили у РФС?

- До тога није дошло. Мени су рекли да уколико дам изјаву против Ростова, неће ми бити жао. Међутим, одмах сам одбио, те је интересовање нестало.

Како је реаговао Толсти, када сте одбили?

- Није ми претио. То је био обичан кратки разговор.

Председник РФС је изјавио да сте му се сами обратили да би вратили дугове.

- Сада може да се тврди свашта. Да сам дошао ради тога, прихватио бих његове услове.

То је верзија Дејана Радића. Са своје стране, генерални секретар РФС Анатолиј Воробјов је изјавио у интервјуу ИТАР-ТАС да то сматра “информативним нападом лично на председника РФС“. Њихов циљ је, према мишлењу Воробјова, психолошки притисак у „борби за власт“. У сваком случају, пратићемо развој ситуације.

Познати србски фудбалски тренер Славољуб Муслин званично је постао главни тренер „Амкара“. Споразум са њим је потписан на две године и већ је ступио на снагу. Фудбалери тог тима су се окупили у Перму, и већ имали у три наврата припреме за сезону, - информише званични сајт тог тима. Протекле сезоне је пермски клуб заузео 10. место на табели руске фудбалске лиге.

Раније се саопштавало да 61-годишњи стручњак може да дође на чело самарског тима „Крила Совјета“, који ће у предстојећој сезони наступати у Фудбалској националној Лиги.

Женски одбојкашки тим „Омичка“ под руководством тренера Зорана Терзића освојио је бронзану медаљу шампионата Русије, другу годину узастопце. У борби за треће место у Суперлиги штићенице србског стручњака победиле су краснодарски „Динамо“. Ево како је описао своје емоције главни тренер:

Безусловно, био са свестан да ће игра бити напета. Сваки пут, када се тимови боре за медаље, утакмица је увек веома тешка за сваки тим. Мислим, да смо играли низ од три утакмице са „Краснодаром“, навијачи би могли да виде интересантнију игру. Међутим, имали смо шансу да оспоримо медаљу само у једној утакмици, а то је значило да ће сусрет бити напет, јер су многе одбојкашице данас први пут играле на том нивоу!Међутим, веома сам задовољан резултатом и игром свог тима.

...

Бивши нападач „Зенита“ Данко Лазовић, који је данас фудбалер београдског „Партизана“, може да се врати у Холандију. Према подацима српске штампе, интересовање према 31-годишњем нападачу показује Фејнорд, за који је србски фудбалер наступао од 2003. до 2006. године.

Раније се говорило, да ће Лазовић напустити Партизан овог лета, ако добије интересантну понуду. У саставу србског тима протекле сезоне фудбалер је одиграо 10 утакмица и дао 6 голова. Иначе, у Холандији је, поред Фејнорда, наступао и за Витесе и ПСВ.

На реду је интервју Зорана Лукића – тренера кошаркашког тима - на отварању сезоне-2013/2014, Нижњег Новгорода.

Улазак у финале Јединствене лиге ВТБ и полуфинале Еврокупа – то је безусловно достигнуће. Могуће је дуго разматрати учешће у данашњим успесима менаџмента и играча, али је очигледно да без човека, рођеног у Сарајеву, црно-бели уз све своје жеље не би успели да узлете тако високо.

Да су почетком сезоне Вама прорекли полуфинале Еврокупа и финале Јединствене лиге, шта би Ви одговорили?

- Нема смисла да кријем истину, сматрао би то лудошћу. Односно, у том моменту, када смо дошли са првих припрема у Литванији, такав резултат би био невероватан. Ми смо тада изгубили 6 утакмица од 7.

Данас већ верујете да сте могли да постигнете тако високе резултате са тимом, где игра само један странац?

- Зашто да не верујем, по целом граду се виде натписи подршке, из Евролиге нам шаљу бројне факсеве, новинари из Србије јављају нам се по три пута на дан.

„Нижњи“ често губи или одустаје од услуга неких играча у другој полвини сезоне. Да ли је то стицај околности?

- Нажалост, правим исте грешке – имам поверење и надам се да ћемо успети да нађемо заједнички језик, али у неком моменту постајем свестан – ништа то неће успети, не можемо заједно да радимо.

Више пута сте изјавили да обожавате да враћате своје штићенике из космоса...

- Срећом, у последње време то чиним све ређе. Већина играча, који потписују уговоре с Нижњим, долазе морално припремљени. Вероватно, информишу се о мом тренерском систему вредности, који се базирана на строгој дисциплини и преовлађивању тимског, а не индивидуалног духа.

Обрадовић и Ивковић су вам и даље оријентири?

- Како да не! Та два су извори, из којих је могуће много узети. Пратим и Месину, кога сам упознао на почетку своје каријере у Русији, када сам радио са омладинским тимовима у систему ЦСКА. Од тренера нове генерације је занимљиво пратити Андреја Тринкерија и Сашу Обрадовића...

Поменули сте да Ваше успехе пажљиво прате. Да ли вам се и на годишњим тренерским семинарима, који се одржавају у Србији, поклања већа пажња?

- Овог лета су ми поверили да држим предавање на једном таквом семинару. Када сам помислио да ће се у сали окупити око хиљаду људи, да ће у првом реду седети Обрадовић, Ивковић, Мајковић, Пешић, Ивановић – није ми било лако. Иначе у последње време све чешће чујем да неки тренери топ-нивоа о мени причају у суперлативу. Чудим се сваки пут, јер још увек нисам много постигао.

Ипак сте одвели тим у Евролигу.

- Биће ми то драго само у случају, ако достојно наступимо тамо, например, да уђемо у топ-16, а сматрам да је то потпуно реално, као и да поновимо резулат на домаћем шампионату.

Без Вас је тешко замислити клуб Нижњи Новгород. Зар нисте уморни од рада 7 година у истом клубу?

- Не. Напротив, интересантно је колико високо можемо да узлетимо, почевши од нуле. Искрено да кажем, тим ме је ове године задивио, постигао оно, што сам планирао тек за годину дана. С друге стране, то је изазов за саме играче - да играју на једном стабилно добром нивоу у току две године узастопце.

Вероватно, Вас сада ни тенк не би могао да покрене одавде након могућности учешћа у Евролиги? Или би достојан предлог могао све да промени?

- Нећу да кријем, хтео бих да наставим да тренирам Нижњи и достојно представим Русију у најпрестижнијем клубском труниру Старог Света. Поред тога мој садашњи уговор истиче тек идућег лета. Међутим, могући су предлози, које је тешко одбити. За сада их нема, али сам од мојих агената чуо да се интересују престижни клубови, међу њима и из Русије...

Зоран Лукић је погодио. После завршетка сезоне он је напустио кошаркашки тим Нижњи Новгород. Зашто? О томе ћете чути сутра у другом делу нашег спортског програма...