Капело изјавио да није допустио тренерске грешке на Првенству света у фудбалу

01-08-2014 03:06:41 | | Глас Русије, фото: Александра Краснова/ vostok.rs |


Селектор фудбалске репрезентације Русије Фабио Капело је учествовао у заседању техничког комитета РФС, где је поднео извештај домаћим тренерима за првенство света 2014. Италијан, као и после меча са репрезентацијом Алжира, одбио је да преузме на себе кривицу, оптужио је за неуспех играче репрезентације и напустио зграду Дома фудбала преко споредног излаза, одбивши разговор са штампом.

Заседање проширеног техничког комитета Руског фудбалског савеза одржано у понедељак било је прво „јавно“ иступање Фабиа Капела у Русији после неуспешног наступа на Првенству света 2014. у Бразилу. На заседање поред сталног састава техничког комитета на челу са првим потпредседником РФС Никитом Симоњаном, били су позвани сви селектори клубова Руске фудбалске премијер-лиге, као и чланови бироа Удружења домаћих тренера.

Резултати Првенства света 2014: 4. победа Немаца, рекорд Клозеа и резултативност. Заседање је изазвало очекивано велико интересовање руске штампе. Испред зграде Дома фудбала на Таганки се окупило око 30 новинара и на десетине камера. Ипак, нису имали прилике да чују речи селектора: Капело је ушао у зграду рано ујутру, а после скоро тросатног заседања напустио је Дом фудбала кроз споредни излаз, избегавши сусрет са новинарима. Тако су за Италијана морале да говоре његове колеге.

Међу првима се у хол Дома фудбала спустио селектор Амкара Славољуб Муслин, који је разговарао са новинарима на руском. Капело је био задовољан припремом, све је било добро, лаи тила су три проблема која није било могуће предвидети. Грешка голмана, грешке нападача приликом реализације шанси и одсуство младих руских фудбалера у саставу – изјавио је Муслин новинарима.

Тренерска грешка као један од разлога није фигурирала – потврдио је речи србског тренера почасни председник РФС Вјачеслав Колосков. Напровит, с његове тачке гледишта, никаквих грешака нема: он је рекао да би све урадио исто, исто би припремао фудбалере, исте играче би пустио на терен и исте играче би одабрао за репрезентацију.

За јавност Капело ће објаснити узроке неуспеха у Бразилу у среду, када ће одржати конференцију за штампу. Очигледно италијански стручњак ће поновити све тезе, забележене у понедељак пред руским и страним колегама.

Скуп је могао да буде користан да је било нечег конструктивног. Да урадимо тако да играчи напредују или репрезентација да буде јача. Али ништа од тога, никакве конкретике није било. То је наша совјетска стварност: да се окупимо, разговарамо ни о чему, вајде од тога никакве. Ни једну одлуку нисам чуо – рекао је Карпин окружен репортерима.

Већ сутрадан, у среду, у Москви ће бити одржан извршни комитет РФС и конференција за штампу Фабија Капела. Занимљиво је да ће се два догађаја одиграти истовремено, али на разним местима. И на једном и на другом ће бити дата коначна оцена наступа руске репрезентације на првенству света у Бразилу.

Селектор Мордовије Јуриј Семин иступио је на заседању у понедељак с предлогом да се формира база за националну репрезентацију. Лично ја поставио сам питање како се он односи према томе да наша национална репрезентација има своју спортску базу, и да сви тимови, почев од омладинских, имају сопствени дом, рекао је стручњак. Капело је на то одговорио да се позитивно односи према тој идеји.

Капело изражава забринутост тиме што репрезентација Русије нема своју базу. Највероватнија варијанта је стадион Лужњики, где може да се изгради троспратни корпус, подржао је ову идеју Симоњан. Природа, река у близини, много терена. Али треба добити дозволу од владе Москве. Мислим да ће у року од пола године или годину стамбени корпус бити изграђен.

Такође Симоњан је замолио новинаре да оставе све разговоре о томе да уговор са Капелом треба да буде раскинут. Уговор је потписан. Сви разговору на ову тему треба да буду завршени и да се мисли о квалификационој рунди шампионата Европе 2016. – рекао је Симоњан новинарима.