Министарство културе ће дозволити да на фестивалима учествују и филмови без посебне потврде

01-08-2014 02:47:53 | | Глас Русије, фото: inopoisk.ru/ vostok.rs |


Министарство културе РФ планира да на јесен поднесе влади амандман на закон о обавезним демонстрационим уверењима, у складу са којим више неће бити потребна таква уверења ради приказивања филмова на руским филмским фестивалима.

Од јула су на снази амандмани на закон "О државној подршци филмској уметности". Између осталог, обавезно је добијање демонстрационог уверења - чак и за случај демонстрације филмова не у широкој мрежи, већ на фестивалима и у филмским клубовима.

Министарство културе ће поднети влади на уобичајени начин амандман за нацрт закона, у складу са којим ради демонстрације филма на филмским фестивалима на територији Русије неће требати демонстрационо уверење, - рекао је министар културе РФ Владимир Медински. Он је објаснио да законодавство за филмске фестивале и добијање демонстрационих уверења није строже - требало их је добијати и раније, само су данас за неиспуњавање налога уведене административне новчане казне, рекао је Медински.

Израдићемо и још неке амандмане, које ћемо поднети влади, додао је Медински.

Шеф Департмана филмске уметности Министарства културе Вјачеслав Тељнов објаснио је да ће до усвајања амандмана организаторима фестивала бити потребна демонстрациона уверења, али да ће ресор помоћи да се она добију у кратком року.

Департман филмске уметности ће уложити све напоре. Свесни смо да се одржавају летњи фестивали, те је потребно обезбедити добијање демонстрационих уверења. Треба донети упитник са документима и одмах ћемо издати демонстрационо уверење, - рекао је он. Тељнов је истакао да у обичном режиму за добијање демонстрационог уверења треба 10 дана, док у хитном случају оно се издаје за један дан.