Медведев обећао да ће се обновити пружање федералне помоћи библиотекама

01-08-2014 02:46:23 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Екатерина Штукина/ vostok.rs |


Премијер РФ Дмитриј Медведев обећао је да ће размотрити питање обнављања федералне помоћи библиотекама земље, између осталих, и општинским.

Обећавам, чим се појави таква могућност даћу налог за обнављање таквог канала, рекао је Медведев директору Централизованог библиотекарског система града Липецка Викторији Јакимович током разговора са грађанима у друштвеној соби за пријеме Јединствене Русије.

Саговорница премијера се пожалила да су од 2014. године биле обустављене субвенције, које су од 2008. године годишње биле даване и малим библиотекама. Међутим, последњих година захваљујући помоћи федералног центра обновљено је око 50% фондова библиотека.

Одмах су дошли млади. Ако има такве могућности, замолили би вас за 2015. годину - Годину књижевности - да се обнове ове субвенције, - обратила се Викторија Јакимович председнику владе, истакавши да на такав начин Москва даје знак и регионима да морају да помажу.

То је заједничка ствар, - сложио се Медведев. Мада нисмо у могућности да помажемо сеоским библиотекама из Москве, ипак, помоћ има и симболички, и садржајни смисао. Он је такође дао налог представницима странке Јединствена Русија да се баве тим проблемом. Могуће је укључити и бизнис - купити 50 књига није баш велики трошак, додао је он. Медведев је такође испричао о сопственој љубави према књигама, истакавши да су оне данас и у електронском облику.

Волим да читам и једне, и друге. Својевремено сам читао само обичне књиге, затим само електронске. Данас уживам и у читању обичне, и електронске књиге, - истакао је он. Према речима премијера, који воли најсавременије информативне технологије, електронски облик књиге је удобнији, јер је могуће све брзо снимити - много и јефтино, могуће ју је понети са собом на пут. Међутим, има људи који не желе да користе електронски облик, већ воле да држе у рукама обичну књигу, - рекао је он. Премијер је на молбу своје саговорнице оставио аутограм на насловној страници велике књиге под насловом "Дмитриј Медведев".