Роснефт не очекује промене у раду са партнерима због санкција

31-07-2014 07:52:33 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Grigoriy Sisoev/ vostok.rs |


Компанија Роснефт не очекује велике промене у раду са страним партнерима због санкција САД, - изјавио је потпредседник за економију и финансије те компание Свјатослав Славински.

Ограничења, која је амерички регулатор увео према Роснефту, обухватају само питања дуга и не тичу се операција са деоничарским капиталом. Што се тиче планова рада са партнерима – није дошло до неких промена, сви се радови врше и финансирају према распореду, - рекао је Славински на конференцији.

Према његовим речима, правне службе раде и код Роснефта, и код његових партнера – банака и партнера. Данас се све консултације своде на то да не морамо да очекујемо велике промене, - резимирао је он.

Протекле недеље су САД прошириле санкције према Русији. Списку су додати: Гаспромбанка, Спољноекономска банка, Роснефт и НОВАТЕК. САД нису покушале да омету свакодневну делатност тих компанија и банака, али су им затвориле приступ финансијским тржиштима земље, забранивши америчким предузећима и приватним лицима да им пружају кредите на рок дужи од 90 дана.

Данас Роснефт и америчка ExxonMobil реализују пројекат фабрике компримираног гаса на Сахалину. Компаније имају договор о заједничком раду на руском арктичком епиконтиненталном појасу и у Црном мору. Осим тога, Роснефт учествује у пројектима ExxonMobil ван Русије – у вађењу нафте у Мексичком заливу и разради залиха енергената, који се тешко ваде у Западном Техасу и канадској провинцији Алберта.

Читајте више наУкрајина из минута у минут