Санкције против Русије ће погодити Европу као рикошет

31-07-2014 11:07:11 | | Глас Русије, фото: East News/FaceToFace/Ohde/ vostok.rs |


ЕУ је пооштрила санкције против Русије. Ипак експерти упозоравају: мере против Русије имаће негативан утицај на читаву ЕУ и довешће еконимију ЕУ у зависност од САД и Кине.

Нови списак мера је допунио списак европских санкција који већ важи против 87 људи и 20 организација. Нове санкције треба да ограниче доступ руских компанија на трижишта капитала, што ће отежати њихово финансирање и извршити додатни притисак на руску економију. Поред тржишта капитала, санкције ће ограничити извоз у Русију робе двострукенамене, као и иновационе опреме.

Према прорачунима европских експерата, економска штета од нових санкција за Русију може да изнесе сто милијарди евра за две године. Али ништа мању штету неће поднети ни економија ЕУ. Ради се о томе што је робна размена између Русије и ЕУ велика. Чак после усвајања првог и другог степена антируских санкција у Немачкој, на пример, обим индустријске производње пао је у просеку за 2% месечно, каже главни економиста Дојче Банк у Русији Јарослав Лисоволик:

- Мислим да у условима велике зависности прагматизам треба да буде кључни фактор сарадње Русије и Европе надаље. Зато што је Европа ипак велики трговински партнер и инвеститор Русије. Прихвативши оне политичке одлуке које од ње очекују САД, Европа је поставила себе у потпуну зависност од Америке и могуће од Кине. Јер у том случају управо од ове две највеће економије света ће зависити развој свих европских земаља. Али не треба заборавити да прогнозе раста како кинеске, тако и америчке економије за наредну годину ни мало не уливају наде.

Шта очекују САД од Европе? Према мишљењу неких аналитичара, Америка тежи да направи праву економску блокаду Русије, као што је то било учињено са Ираном. Али такав резултат тешко да ће бити остварива. Притисак на Русију који САД покушавају да изврше санкцијама, није ефикасан без притиска на њен енергетски сектор, сматрају експерти. Истовремено управо такве санкције биће тешко реализовати.

Без обзира на то што ЕУ већ одавно тражи алтернативне изворе енергије, проширује коришћење обновивих ресурса, таквих као еолска и соларна енергија, удео руског гаса на европском тржишту никао не пада испод 30%. Према прогнозама, до 2020. године Европа ће трошити 700 милијарди кубних метара гаса годишње, у порешењу са текућим показатељем на нивоу од 650 милијарду кубних метара. При томе експлоатација гаса у региону постепено пада, и одакле узети недовољне обиме за осигурање потрошње, не зна се. Нравно, у САД постоји прилично велики обим гаса из шкриљаца који може да се извози. Али за сада у земљи нема велике инфраструктуре, потребне за транспорт течног природног гаса, а то је једина могућност да се гас морем пребаци у Европу.

Тако да није могуће потпуно прецртати Русију из контекста светске економије. А оне антируске полумере на које САД подстичу ЕУ и неке друге земље, ударају као рикошет по читавом свету. Ове недеље ММФ је већ прогнозирао негативан утицај санкција на инвестиције страних компанија у Русији. У Немачкој санкције ће довести у питање 350 хиљада радних места у предузећима која зависе од немачко-руских трговинских односа.

Леонид Ковачић,

Читајте више наУкрајина из минута у минут