Пројекат Русије и Украјине за производњу Ан-140 на ивици обуставе

31-07-2014 10:52:25 | | Глас Русије, фото: aviasalon.com/ vostok.rs |


Ситуација у Украјини довела је на ивицу обуставе руско-украјински пројекат за производњу авиона Ан-140. Компанија Авиакор која производи ове летелице у Русији, има 30 предузећа испоручилаца у Украјини. Ипак руска фабрика авиона више не даје аванс за посао, пошто то није безбедно, признао је директор Авиакора Алексеј Гусев.

Изгледа да ова тражена летелица неће ни бити пуштена у серијску производњу. Пројекат Ан-140 има прилично компликовану судбину. Авион је правио украјински Конструкторски биро Антонов као замену једном од најмасовнијих у СССР Ан-24. То је савремени авион који одговара свим захтевима за цивилне ваздушне авионе, истиче главни уредник портала Avia.ru Роман Гусаров:

- У извесној етапи постало је јасно да је Русији крајње неопходан турбо-пропелерски авион са 50 места, са могућношћу полетања и слетања са земљаних писта. И прва компанија која је користила ове авионе у Русији – авиокомпанија Јакутија, рачунала је управо на Ан-140. Док је авион летео, све је било одлично, али све се завршило жалосно.

Руска компанија се суочила са два проблема. Први је, украјинско порекло авиона. Испоставило се да капитални ремонт мотора, испорука резервних делова – све то је врло скупо, а производи се врло дуго. Експлоатација летелице је више пута прекидана, авиони су дуго стајали на земљи. Затим, после дугих и отегнутих преговора, летачко стање авиона је обнављано. Ево зашто се данас Јакутија скоро потпуно преоријентисала на западне аналоге. Истовремено на авион је обратило пажњу Министарство одбране Русије. Ан-140 би могао да постане успешни лаки војно-транспортни авион, управо онај који је потребан руским оружаним снагама. Сопствени аналог Русија нема, има само руско-украјински пројекат. Компанија Авиакор је добила наруџбину Министарства одбране за 15 летелица. Сада је она под знаком питања због ситуације у Украјини. То је везано управо зато што је наруџбина од Министарства одбране, истиче Роман Гусаров:

- Као што се зна, председник Порошенко је наредио да се обуставе све испоруке у Русију, везане за производњу технике војне намене. Под ову забрану фактички потпада Ан-140. Тешко је рећи како ће се ситуација развијати даље. Јасно је једно – перспективе узајамно корисне сарадња са Украјином у сфери авијације топе се пред очима. Русија нема други излаз, осим да прави авионе свих класа самостално.

Али то још није све. Авион има проблеме са поузданошћу, пошто Ан-140 није доведен до потребних параметара, премало је летелица било изграђено. Решћење проблема Авиакора за сада је у стадијуму разматрања. Недавно се сазнало да због ситуације у Украјини компанија може да прекине производњу Ан-140. Ипак проблем може да буде решен, ако Авиакор започне производњу Ил-114. При томе како у варијанти лаког војно-транспортног авиона, тако и цивилног. Летелицу разрађује авио-комплекс Иљушин. Ил-114 са 60 места у ствари је аналог Ан-140 који је прављен као замена Ан-24 или његове транспортне верзије Ан-26. Већ постоје прелиминарне наруџбине за скоро 50 путничких Ил-114 од 13 руских авиокомпанија.

Олег Нехај,

Читајте више наУкрајина из минута у минут