Фестивал класичне музике "Бољшој" у Дрвенграду

25-07-2014 12:00:32 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Концертом светског пијанисте Дениса Мацујева је отворен 2. фестивал класичне музике "Бољшој" у Дрвенграду на Мокрој Гори. Осим Мацујева, у тродневном фестивалу на отвореном наступили су и виолинисткиња Аљона Бајева, пијаниста Александар Маџар, Чешки народни симфонијски оркестар и Емир Кустурица и "Но смокинг оркестра".

Оснивач фестивала "Бољшој театра" је србски режисер Емир Кустурица, а на фестивалу су наступили музичари из региона и света. Љубитељи класичне музике могли су да уживају у делима руских композитора. Фестивал су отворили заменик генералног директора "Гаспромњефта" Кирил Кравченко и покровитељ овог фестивала, Емир Кустурица.

На фестивалу је учествовало 95 ученика средњих музичких школа и студената музичких академија из Србије и Републике Српске који су изводили класичне и савремене руске композиције.

Фестивал је посетила и филмска глумица Моника Белучи која је снимала филм у Требињу. У склопу фестивала гости су имали прилику да погледају пројекције руских филмова. Идеја редитеља Емира Кустурице јесте да се промовише што већи број младих талентованих музичара из средњих музичких школа и академија из Републике Српске и Србије, са жељом да овај догађај буде уврштен међу најзначајније европске и светске фестивале класичне музике.

Композитор Исидора Жибељан је истакла да су правила такмичења да се мора свирати нека руска композија и да се чланови жирија руководе оним што је најупечатљивије на ниову музикалностии и енергије, а Емир Кустурица је истакао да овај фестивал одржавају озбиљни извођачи и читав низ младих аутора који долазе овде да се друже и да размене искуства, те да се тиме погледи на живот коригују и буду бољи.

Директор фестивала Нана Кустурица је истакла да је идеја овог фестивала промоција младих талената где су позване све музичке школе и академије Републике Србије и Републике српске. Самим тим што је Гаспроњефт и покровитељ овог фестивала млади таленти су изводили композиције руских савремених и класичних композитора.

Вања Савићевић,

http://serbian.ruvr.ru/2014_07_25/Festival-klasichne-muzike-Boljshoj-u-Drvengradu-9674/