Јосиф Кобзон сматра недопустивим санкције против руских уметника

22-07-2014 10:14:41 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Распростирање западних санкција на посленике руске културе није допустиво, сматра народни уметник СССР Јосиф Кобзон, који је требало да наступи на фестивалу Нови талас у Јурмали, али га је МСП Летоније унело на црни списак.

Летонија је забранила улазак у земљу Кобзону, Газманову и Валерији. Раније се сазнало да је министарство иностраних послова Летоније унело на црни списак лица којима је забрањен улазак у земљу имена три посленика руске културе – Јосифа Кобзона, Олега Газманова и Але Перфилове, познате под сценским псеудонимом Валерија. Како саопштава министарство, ова одлука је везана за изјаве ових уметника поводом придруживања Крима Русији и поводом догађаја у Украјини. Када се демократија распростире на културу и на слободу грађана, и на слободу кретања – то није демократија, то су сателити Америке који се плаше и не знају шта да ураде, – изјавио је за РИА Новости Кобзон. Ове недеље у Јурмали започиње традиционални музички фестивал Нови талас. За 23. јули у Летонији је било планирано ауторско вече Кобзона на које су позвани многи познати грађани Летоније и Русије. Такође је било планирано учешће певача у бенефису Але Пугачове.

Био сам у Шпанији и вратио се у Русију како бих летео у Летонију. Требало је да полетим увече. Али мене је затекла ова вест, – додао је Кобзон. 2003. године Летонија је већ стављала Кобзона на црни списак са званичном формулацијом „претња по државну безбедности и јавни ред“. Ипак 2004. године нови министар унутрашњих послова Ерик Екабсонс је укинуо ову наредбу, после чега је Кобзон слободно посећивао Летонију скоро сваке године ради учешћа на фестивалу Нови талас.