Трагедија малезијског Боинга као повод за ескалацију информационог рата

22-07-2014 10:09:41 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Evgeny Biyatov/ vostok.rs |


Користећи непоштене методе информационог рата, Запад покушава да заради политичке поене на трагедији малезијског авиона.

Председник Русије Владимир Путин позвао је све конфронтиране стране у Украјини да осигурају услове за спровођење потпуне истраге катастрофе малезијског Боинга на небу изнад Доњецке области. Руски председник дао је одговарајућу специјалну изјаву тим поводом. Нико не треба и нема право да користи ову трагедију ради постизања уских политичких циљева – подвукао је Путин. Међутим, управо то се и дешава. Катастрофу Боинга-777 користи русофобски лоби у Европи и САД као повод за антируску хистерију и на крају крајева као увод у почетак новог хладног рата.

На западну јавност се врши прилично жесток информациони притисак. Између осталог, у прво време убеђени русофоби су приморани да испољавају суздржаност. Говори украјински политиколог, председник Центра за систематску анализу и прогнозирање Ростислав Ишченко.

- Све ове оптужбе су усмерене на то да лише устанике међународне подршке, на то да се отежа међународни положај Руске Федерације. Не бих говорио о нечијој јефтиној популарности конкретно. Овде постоје интереси САД, постоје интереси украјинског руководства. Једино што бих истакао јесте да у датој ситуацији ипак Запад, чак укључујући САД, понашао се прилично суздржано. Тачније он није преузео одмах голе птужбе Кијева, који је окривио побуњенике, Руску Федерацију још у тренутку када је авион тек падао. Тачније, када је још било немогуће рећи ко га је оборио и да ли је уопште био оборен. У датој ситуацији Запад је испољио необично велику суздржаност, зато што мада су САД направиле индиректно испаде на рачун Руске Федерације, ипак није започела хистерична кампања какве су постојале раније.

Руководство Украјине сада се налази под великим стресом од могућег откривања истине. Подршка убица цивила не оставља политичке шансе за репутацију у међународним размерама.

Али, без обзира на ратоборну реторику, Запад ће приморавати Кијев да седне за преговарачки сто, сматра доњецки политиколог, директор Центра за евроазијска истраживања Владимир Корнилов.

- Видимо да се Запад обрушио да оптужује за све Русију. Не обазирући се ни на шта, ни на какве доказе и сведочења. И оптуживање и вршити притисак на Русију стално. Читав овај конфликт око Украјине, у принципу, инициран је да би се ослабила Руска Федерација. Украјина, јасно је, не занима Запад. И јасно је да ако је конфликт инициран ради тога, Запад ће се придржавати управо такве тачке гледишта. Али обратите пажњу да осуђујући Русију, проклињући све на свету и руско руководство, и доњецке побуњенике, Запад све једно позива све стране у конфликту да прекину ово крвопролиће. Значи, и на Кијев ће се вршити притисак, наравно, не таквим тоном већ више у кулоарима, како би се обуставило ово бесмислено крвопролиће у Донбасу. Веома се надам да ова трагедија која је учинила дати конфликт међународним, ипак ће приморати Запад да позове Украјину да заустави ову бесмислену, такозвану антитерористичку казнену операцију.

Према мишљењу политиколога, трагедија малезијског Боинга је извела конфликт ван оквира националног, учиниви га међународним. То даје могућност Кијеву да појача притисак на западне спонзоре, буквално уврћући им руке. Тако да на питање коме одговара катастрофа на украјинском небу, може се дати сасвим јасан и једнозначан одговор, без обзира на покушаје да се испољи лукавост по овом питању.

Сергеј Дуз,

Читајте више наУкрајина из минута у минут