Два Црна квадрата Малевича први пут ће се ”срести” у Лондону

21-07-2014 09:25:45 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Велика изложба најчувенијег руског авангардисте Казимира Малевича на којој ће се први пут ”састати” два Црна квадрата, отварио се у лондонском музеју савремене уметности Tate Modern. Ова важна изложба заснива се на величанственим светским колекцијама дела Малевича и пружа могућност да се погледа стваралаштво уметника у свој његовој пуноћи.

Почев од најранијих руских пејзажа Малевича, слика сељака и слика на религиозне теме, посетиоци ће пратити његов пут ка апстрактном сликарству и његовим најпознатијим суперематским композицијама, укључујући скоро сва дела која су дошла до наших дана с легендарне изложбе "0.10", рекла је за РИА Новости представник музеја.

Изложба пружа представу не само о сликарским радовима Малевича, већ и о његовим везама са архитектуром и позориштем: тако су на изложби представљене његове скице за поставку авангардне опере Победа над сунцем.

Такође изложба говори о привременом одустајању Малевича од сликарства у корист наставе и писања, као и о често разматраном повратку ка фигуративном сликарству у каснијем животном добу — истакла је представник музеја.

Поред светски чувених радова, на изложби су представљени ретки цртежи, скице самог Малевича, али и његових колега и ученика. Овако велику изложбу Tate Modern је успела да сакупи захваљујући сарадњи са читавим низом музеја из читавог света — у Холандији, Грчкој, Немачкој, САД, Француској, и разуме се, у Русији. Државни Руски музеј из Санкт-Петербурга и московска Државна Третјаковска галерија послали су радове из својих збирки ради учешћа у изложби. Неке радове су дали наследници Малевича.

У оквиру изложбе први пут од 1915. године биће одржан ”сусрет” два Црна квадрата Малевича. Црни квадрат је најчувеније дело уметника — било је централни експонат на изложби 1915. године "0.10".

Уметник је обесио слику у горњи угао сале, симболично заменивши самим тим правиславну икону. Током наредних 15 година направио је још три верзије Црног квадрата за разне изложбе. Два од ових Црних квадрата — један из 1923. године из Руског музеја и један из 1929. године из Третјаковске галерије, први пут ће се наћи заједно.

Црни квадрат је нулта тачка за савремену уметност, и он чува исту загонетност, радикалност и исту способност да чуди, као и пре једног века. Ја сам одушевљен зато што ће две велике слике бити овде изложене, у Tate Modern, и надам се да ће сви посетиоци уживати у јединственој могућности да их виде у окружењу стотина величанствених радова Малевича из читавог света, истакао је координатор изложбе Ахим Борхардт-Хјум.

Поводом отварања изложбе Малевич издат је каталог, припремљен је програм манифестације и направљена серија сувенира по мотивима дела руског уметника.

Изложба ће трајати до 26. октобра 2014. године.