Истрага још није ни почела, а већ се помињу кривци

21-07-2014 09:14:12 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Andrey Stenin/ vostok.rs |


Званична истрага катастрофе Бојинга-777 над територијом Украјине није још ни почела, међутим, пропагандистичко коришћење ове страшне несреће се одвија пуном паром.

Лондонска булеварска штампа скоро на дан саме катастрофе већ објављује наслове попут “Путин убио мог сина“. Међутим, према авионским катастрофама постоји вишегодишња пракса: не помињати кривце, бити обазриви према верзијама. Одакле је таква ужурбаност? Данашња катастрофа је посебна: с обзиром на то да је до ње дошло у зони борбених акција, имајући у виду да су симпатије Запада 100% на страни украјинске армије, ради се на томе да се што пре кривица пребаци на тзв. сепаратисте, а уједно и на Русију.

Што се тиче реалних доказа, за сада украјинске власти их немају много. Главни су тобоже снимљени од стране украјинских специјалних служби разговори и Интернет-саопштења представника Народне војске, који су разматрали своја гађања неких авиона. Ситуацију компликује чињеница да се борбена авијација користи против Доњецке и Луганске области већ у току два месеца. За то време су устаници успели да оборе више од 10 војних украјинских авиона, укључујући транспортне, зато је могуће да се на представљеним снимцима разматра обарање не Боинга, већ других, војних авиона. Осим тога, како истиче генерални директор центра фоноскопских истраживања Forenex Герман Зубов, одломци снимака туђих разговора на Интернету не смеју да буду правни доказ. Прави корпус деликти је читави снимак, који украјинска страна за сада није представила истрази. Оно што је објављено, можда није фалсификација, али сигурно није пун снимак разговора бораца.

Иначе, ни западни политичари, тим пре западна штампа неће да чекају пун снимак или неку експертизу. Председник Обама је већ изјавио да се ракета, која је оборила авион, налази на територији, коју контролишу устаници, мада су најбољи амерички експерти за сателитске снимке неколико сати пре његове изјаве казали да могу са сигурношћу да тврде једно: путнички авион је оборила ракета земља-ваздух, међутим, не могу да веродостојно кажу, одакле је она лансирана. Ако је Обама имао доказе – например, снимке лансирања ракете – зашто их није представио идеалном за такво раскринкавање аудиторијуму, односно, приликом јучерашње седнице СБ УН? Уместо доказа позната својим критичним односом према Русији представница САД у УН Саманта Пауер говорила је само то да ће бити ужасно, ако се потврди учешће Русије у уништавању авиона.

У међувремену британски и амерички листови са задовољством објављују снимке разговора, које им је представила Служба безбедности Украјине, али се због нечег не интересују сличним снимцима руске стране, који су такође успели да сниме запрепашћене разговоре украјинских војника о авиону, који су они тек што оборили. Међутим, остаје без одговора питање: како су могли представници народне војске с њиховим мобилним ракетним уређајима за гађање хеликоптера да оборе авион на висини 10 хиљада метара? Бивши представник ПВО Михаил Ходаренок, кои је данас главни уредник листа Војно-индустријски курир придржава се верзије о украјинском трагу у овој трагедији, јер су авион на таквој висини могли да оборе само из ПВ комплекса Бук – веома гломазне структуре, које има украјинска армија, а немају устаници.

- Реч је о противваздушној ракетној бригади - мањи број не може да припреми такав комплекс за напад. Минимални број личног састава износи 50 до 60 људи, мањи број не може да буде. И то, сви морају да буду висококвалификовани људи.

Иначе, Американци третирају и техничку сложеност задатка, који су решили они, који су уништили Бојинг, не у корист Русије. У Њујорк тајмсу неки анонимни извори већ тврде да је ракета тобоже лансирана у Украјини, али је усмеравана помоћу радара из Русије. При томе се користи пропагандистички пријем за неупућену западну публику – истиче се да су ракете Бук руске производње, значи, пуцали су Руси. Западни читалац не зна да су и украјинска и руска армије од совјетског доба наоружане истим совјетским оружјем, на којем је данас уобичајено да пише „израђено у Русији“. Веома ретко западни медији постављају питање: зашто украјински диспечери нису водили путнички авион даље од зоне борбених акција?

Дмитриј Бабич,

Читајте више наУкрајина из минута у минут