Санкције против Русије: морају се увести, иако скупо коштају

20-07-2014 06:23:53 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Истрага удеса авиона још није ни почела, а представник САД у УН Саманта Пауер већ уверено изјављује да је авион оборен ракетом, коју су лансирали источноукрајински устаници тобоже с благословом Русије.

Одакле је та ужурбаност? Прво, то је покушај економске изолације Русије у позадини раста незадовољства изолацијом других земаља, које су у немилости Вашингтона - рецимо, Ирана и Кубе. Друго, навика Вашингтона из било којих разлога примењивати санкције иритира предузимљиве људе, професионалце. Све је теже схватити, шта се с Русијом сме, а шта не сме. Например, амерички нафташи из компаније Exxon-Mobile не разумеју како да поступе, ако с њиховим давнашњим партнером Росњефтом они као да могу да сарађују, док с руководиоцем те компаније Игором Сечиним не могу. Представник британског листа Гардиен Џонатан Стил подсећа на недавни извештај недржавне организације у САД-у – Националног америчко-иранског савета. Тамо су израчунали колико су новца САД изгубиле од санкција против Техерана. Испало је да су губици огромни.

Што се тиче Русије, ситуација је другачија. Током 25 година после перестројке многа предузећа ЕУ су се навикла да третирају Русе као партнере. И неки Американци су се навикли на то исто. Например, америчка војна лица су незадовољна због евентуалног укидања уговора од 500 милиона долара за испоруке руских хеликоптера марке МИ за њихове јединице у Авганистану. Зашто? Руски хеликоптери су као створени за борбе у планинама, те идеално одговарају авганистанским условима, за разлику од равничарских америчких хеликоптера типа Apach. Ради чега је потребно губити такво оружје? До сада, америчке санкције нису демократизовале ниједну земљу – ни Кубу, ни Иран, ни Ирак.

Осим тога,ово нису `80-е године. Русија и Кина су младе економије у порасту, које су нашле своје место у светској подели рада, која је некада била ограничена западном, америчко-западноевропском цивилизацијом. САД у тој подели рада све више играју улогу лихвара, који даје новац на зајам уз камате, а сам ништа не производи. Управо ову ситуацију наглашава у свом интервјуу нашој радиостаници Пол Крејг Робертс, бивши секретар државне благајне САД при председнику Роналду Регану.

- Например, последње санкције према руским одбрамбеним и енергетским компанијама уствари се примењују према америчким банкама, које су све до последњег времена кредитирале руске компаније. Међутим, Руси не морају да узимају кредите код Американаца, увек сам сматрао стратешком грешком Русије укључивање у амерички финансијски систем! Ако је Русима потребан новац, они могу да се обрате Европљанима или Кини. У Кини има много више приступачних кредита него у Вашингтону.

Иначе, за ЕУ то је нерешив задатак – како да казне Русију, а да не плате ништа. Например, данас се усваја одлука о кажњавању свих компанија, које поткопавају суверенитет Украјине. Како да се то схвати? Компанија, која испоручује Украјини гас, без којег она не може да живи, - та компанија поткопава суверенитет Кијева или обрнуто, учвршћује?

Дмитриј Бабич,

Читајте више наУкрајина из минута у минут