Маријински театар завршава сезону премијером опере Рат и мир

15-07-2014 01:29:06 | | Глас Русије, фото: Vl.ru/ vostok.rs |


Последња премијера сезоне Маријинског театра ће бити опера Сергеја Прокофјева Рат и мир која ће бити одржана 15. јула на новој сцени Маријинског-2.

Поставку представе извели су редитељ Грем Вик и сценограф Пол Браун. За диригентским пултом је Валериј Гергијев. 16. јула пренос опере ће се вршити у биоскопе Велике Британије, Ирске, Шпаније, Холандије, Немачке, Хрватске, саопштила је за РИА Новости прес-служба позоришта.

Рат и мир је у потпуности први пут био изведен управо на сцени Маријинског театра 1991. године под управом Гергијева и у поставци Вика. Актуална, нова сценска верзија чувене опере Прокофјева, направљена је специјално за нову сцену која поседује јединствене техничке могућности.

На оперској епопеји класик 20. века, руски композитор Сергеј Прокофјев је радио 12 година. У процесу рада на великим Толстојевим романом, композитор је направио посебан музички жанр, где се органски спајају драма, опера, еп и ораторијум. Што се тиче сценске судбине овог грандиозног дела Прокофјева, она је започела у Лењинграду у Малом оперском позоришту.

На првој поставци радио је диригент Самуил Самосуд и режисер Борис Покровски, на чију молбу је композитор додао два призора. То је Бал код јекатерининског велможе са чувеним валцером Наташе Ростове и Војни савет у месту Фиљи, са познатом аријом Кутузова, који су постали музичка ремек-дела. Прво је опера због огромних размера била подељена на два дела која је требало приказивати две вечери. 12. јуна 1946. одржана је премијера првог дела, а други је приказан само на генералној проби, после чега је представа скинута са репертоара. Тек 1955. године Мало оперско позориште је вратило Рат и мир, али са многобројним скраћењима.

Затим су одржане премијере у Музичком позоришту Станиславског и Немирович-Данченка 1957. године, у Бољшом 1959. године, где је било представљено већ свих 13 призора опере. 2000. године копродукцију са Метрополитен опером направили су режисер Андреј Кончаловски и сценограф Георгиј Ципин. Наташу Ростову играла је Ана Нетребко.

Маријински се окретао овом делу Прокофјева више пута и сада позориште представља нову верзију опере у поставци Грема Вика, за кога је ово већ четврти рад на сцени Маријинског.

Опера Прокофјева је апсолутно сасмостално дело — наводи речи редитеља прес-служба позоиришта. Када дођете да је слушате, не морате да донесете са собом дубоко познавање великог романа. У томе је задатак позоришта: створити дело овде и сада, пред публиком.