Кијев жури да за оно што се догодило окриви Народну војску

19-07-2014 12:27:18 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Andrey Stenin/ vostok.rs |


Русија апелује на то да се учини све што је могуће ради утврђивања објективне слике о катастрофи малезијског лајнера. По мишљењу председника РФ Владимира Путина, одговорност за трагедију сносе украјинске власти. Народни добровољци с југоистока су предложили Кијеву да се прогласи примирје за време истражног поступка.

У рату у Украјини животе је изгубило 298 страних грађана. Управо толико путника и чланова посаде је било у авиону „Боинг-777“ Малезијских авиолинија који је летео из Амстердама у Куала-Лумпур и који је срушен изнад југоисточне Украјине. Тек треба видети зашто је изнад територије у којој се воде борбена дејства великих размера укључујући и примену авијације, био дозвољен лет цивилних авиолајнера. Али, без сумње, ова трагедија се не би десила да Кијев није спроводио војну операцију на југоистоку, истакао је руски председник Владимир Путин, упућујући саучешће породицама погинулих:

- Учинићемо све што зависи од нас како би објективна слика о ономе што се десило постала удео и руске јавности, и јавности Украјине, и целог света. То су апсолутно недопустиве ствари и нико нема права да прође поред ове трагедије без извођења одговарајућих закључака и без тога да добијемо објективне информације о догађају.

Тренутно постоји неколико верзија о узроцима трагедије. Једна од њих – о евентуалној неисправности авиона – може се одбацити одмах, сматра руководилац летно-истраживачког центра Државног НИИ за цивилну авијацију Рубен Јесајан:

- У случају техничког квара посада би, налазећи се у зони контроле лета над Украјином, успела да јави диспечерима да с авионом није све у реду. Пошто посада ништа није јавила, значи да је дошло до оштећења авиона у ваздуху.

Малезијски лајнер је највероватније погођен. Кијев је за оно што се десило пожурио да оптужи припаднике добровољачке војске: они су пуцали. Међутим, „Богинг“ је летео на висини од преко 10,5 километара и требало је да се неко веома потруди како би погодио тако удаљен циљ који се тако брзо креће, истиче стручњак за наоружање Андреј Клинцевич.

- За добровољце је практично немогуће да сруше овакав авион. У питању је веома велика брзина кретања. За доношење одлуке има мање од минуте времена. Необучена посада тешко да може да стигне да реагује. Зато је овај авион или доживео пад у ваздуху у терористичком акту, или га је срушио ловац, или озбиљан систем, као што је, на пример, С-200.

Жалосно искуство обарања цивилног авиона из ЗРК С-200 украјинске оружане снаге већ имају. За време обуке 2001. године срушили су Ту-154, који је летео на релацији Тел-Авив – Новосибирск. Погинуло је свих 66 путника и 12 чланова посаде. Украјинске власти су дуго негирале одговорност, али су касније признале да су украјински војници направили грешку.

Црне кутије Боинга који је пао су већ пронађене, у добром су стању. Анонимни извор из америчке обавештајне службе је већ изјавио да су у задатом рејону лансиране ракете класе „земља-ваздух“. А шпански диспечер који је „водио“ малезијски лајнер саопштио је да је неколико минута пре нестанка уз помоћ радара поред „Боинга“ била примећена два украјинска ловца.

Међународни ваздухопловни комитет је већ започео истраживање трагедије. Лидери добровољачког покрета на југоистоку у чијој зони контроле је пао лајнер, обећали су да ће осигурати безбедан приступ месту трагедије међународним истраживачима, посматрачима ОБСЕ и представницима украјинских власти и предложили су Кијеву да за време обављања радова на трагању и истраге буде објављен режим прекида ватре.

Наталија Коваљенко,

Читајте више наУкрајина из минута у минут