Бразде управе — деци!

19-07-2014 07:10:48 | | Глас Русије, фото: Анатолий Казаков/ «Голос России»/ vostok |


Дати новорођењима право гласа. Такав предлог дала је друштвена организација Дечији лоби Швајцарске. Тако активисти планирају да повећају политичку активност Швајцараца. И истина, ко ако не бебе могу да помогну земљи да изабере председника?

Може се чак претпоставити да Швајцарском може да управља и трогодишњи мали човек, а у парламенту ће седети његове колеге из дечијег вртића. Оваква идеја се не може назвати ни шалом, можда само фантастиком на ивици реалности.

Али можда су Швајцарци једноставно напреднији и иновације код њих нису само техничке, већ и интелектуалне? Не стигнеш још ни да се родиш, а већ буду љубазан да одредиш своје политичке погледе.

Али фантазију на тему ”малишан и гласачки листић” ипак заустављају чланови организације. Они објашњавају да детету не нуде да директно изражава своје мишљење на биралишту. Мада управо то би било најзанимљивије погледати! Ипак њиховим правом гласа до достизања одређеног узраста ће управљати родитељи. Који ће управо бити тај ”одређени узраст”, за сада се не прецизира. Ипак, активисти Дечијег лобија су уверени да ће управо дечије изборно право учинити јачим швајцарске породице. Ево новог нивоа контакта родитеља и њихове деце!

Треба истаћи да све парламентарне иницијативе које је истакао Дечији лоби раније су биле одбијене у парламенту Швајцарске. Очигледно још нису сазреле! А активисти организације не тугују. Најважније је започети. Узраст за бираче је већ смањен са 18 на 16 година, а то значи да перспектива изборног права за новорођенчад ипак постоји.