Инфрацрвена камера ће пронаћи прекршиоца и дању и ноћу

19-07-2014 07:04:17 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/Vitaly V. Kuzmin/cc-by-s |


Најновија руска разрада су портативне инфрацрвене камере серије Сич које омогућавају даноноћно трагање и посматрање објеката у сложеним метеоролошким условима и приликом деловања вештачких сметњи. Овај уређај омогућава да се пронађе прекршилац на удаљености од најмање 2,5 километра и дању и ноћу. Инфрацрвене камере Сич-3, Сич-4, Сич-5 направили су стручњаци института Циклон.

Оне су биле представељене на специјализованој изложби Комплексна безбедност – 2014, која је одржана у Москви и изазвале су огромно интересовање стручњака. Особеност инфрацрвених уређаја је у томе што они виде у инфрацрвеном дијапазону, сва тела излучују топлоту, зато се могу видети даноноћно, истиче саветник генералног директора института Циклон Олег Јаковљев:

- У овим уређајима користи се специјална матрица која пребацује термичка зрачења у електричне сигнале. Ми их изводимо на монитор и добијамо слику у црно-белој техници. Уређаји серије Сич припадају такозваном дијапазону дугих таласа, 8-12 микрометара. Сич-3 је портативни уређај за посматрање, а по димензијама Сич-5 има већу матрицу.

Сич-3 проналази и распознаје човека који иде на удаљености од 1700-2400 метара, односно 550-800 метара. Сич-4 представља портативну инфрацрвену камеру са дометом проналажења објекта 3400-4400 метара. Инфрацрвена камера је опремљена уграђеним системом снимања за све време рада камере. Данас инфрацрвене камере налазе све ширу примену, што је везано за физичке принципе њиховог рада. У специјалној разради Сич-4 спојени су инфрацрвена камера, ласерски мерач даљине и дигитални магнетски компас. Ако је на пример хеликоптер Министарства за ванредне ситуације детектовао људе које је однела ледена санта, могу се тачно сазнати координате и спасиоци могу тамо да се упуте. Војска, одредивши координате циља, може да прати циљ или да га уништи, зависно од задатка. То могу да буду тенкисти, артиљерија. У различите родове већ је је испоручено преко 1000 уређаја Сич-3. Успешно се испоручују и две друге варијанте. Све три инфрацрвене камере разрађене су и производе се само од руских делова. Потпуно руска по производњи и разради је инфрацрвени нишан Шахин, истиче Олег Јаковљев:

- Инфрацрвени нишан је иста та инфрацрвена камера. Ако се спроведе паралела са оптиком, кроз бинокл може да се гледа. Али ако се стави мрежа за нишањење, добија се оптички нишан. Исто је инфрацрвени нишан. Тамо постоји мрежа за нишањење, а по физичком својству то је инфрацрвена камера. Овај нишан омогућава да се пуца у потпуном мраку.

У нишану је предвиђено извођење видеосигнала, слика може да се изведе на монитор на шлему. Борац може да пуца из заклона, не налазећи се у зони директне видљивости. Прве пробе Шахина су одржане у фебруару 2012. године у Пскову у десантно-јуришној дивизији падобранских снага. Данас се нишани већ испоручују војсци. Партија од 3 хиљаде комада је стигла у МУП, ФСБ, Министарство за ванредне ситуације и страним наручиоцима.

Олег Нехај,