Кина и Индија славе победу над САД у СТО

19-07-2014 11:57:18 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


СТО подржала је Индију и Кину у њиховом спору са Сједињеним Државама. У понедељак, она је саопштила да САД крше правила увођењем царина на кинеске челичне производе и соларне панеле. СТО је такође подржала велики број тужби Индије против САД због увођења антидампиншких царина на челик и челичне цеви, које извозе три водеће индијске компаније.

Спор САД и Кине у СТО траје од маја 2012. године. Вашингтон је објаснио наметање царина на неке кинеске производе, тиме што Пекинг даје знатне субвенције локалним произвођачима. То значи да Кина омогућава компанијама да на америчком тржишту понуде производе по дампинг ценама. Кина верује да су антидампиншке дажбине које примењују САД неосноване. Двогодишњи спор решило је на крају арбитражно веће СТО. Она је признала жалбу Кине да су америчке акције у супротности са међународним трговинским правилима. Шеф Катедре за међународне економске односе са иностранством МГИМО Ирина Платонов објаснила је одлуку СТО:

- Тврдње да Кина и Индија субвенционишу могу бити оправдане само ако су субвенције биле директне и непосредно. Али, као по правилу, и Кина и Индија субвенционишу вођење научно-истраживачке радове и побољшање квалитета, али не директно и производњу таквих производа. Дакле, са становишта СТО, такве субвенције су дозвољене и тврдње САД су неосноване.

Судећи по одлуци СТО, САД није успео нови покушај да ограничи увоз кинеских соларних панела. Антидампинг царине наметнуте од стране САД, СТО је признала да су у супротности са правилима међународне трговине. Спор око соларних панела САД су изгубиле од Кине. Али да ли је то коначна победа - још увек није јасно. Дампинг-рат између Кине и Запада само ће добити нови замах, сматра експерт Више школе за економију Алексеј Маслов:

- Дампинг-ратови између Кине и САД, између Европе и Кине су већ постали традиција. У ствари, са стране Сједињених Држава и Европе - то је покушај да се на неки начин ограничи утицај Кине.

Данас, на "црној листи" жртава дампинг-рата налази се више од 30 врста производа из Кине, САД и ЕУ. Листа ће се допуњати јер питање из области трговине одавно је претворено у политичко. Спорадичне победе у СТО изгледа да само подстаћи стране у споровима.

Наталија Кашо,