Европска унија не планира да плаћа украјински дуг за руски гас

16-07-2014 09:34:16 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Дуг украјинског Нафтогаса према Гаспрому је достигао 5,3 милијарде долара. Сада у украјински гасовод стижу само транзитне количине гаса намењене Европи.

Европска унија не разматра могућност гашења дуга Украјине за руски гас, рекао је новинарима директор Европске комисије за енергетику Доминик Ристори.

Дуг украјинског Нафтогаса према Гаспрому је достигао 5,3 милијарде долара, укључујући испоруке до 16. јуна, када је земља преведена на авансно плаћање. Сада у украјински гасовод стижу само транзитне количине гаса намењене Европи, а то представља опасност за пуњење украјинских ПСГ гасом ради обезбеђења несметаног транзита у зимском периоду.

Одговарајући на питање да ли Европа разматра могућност плаћања дуга Украјине, Ристори је одмахнуо главом и рекао: „Ми смо пружили важну макрофинансијску помоћ. Ми смо у сталном контакту са Међународним монетарним фондом, како би се помогло реформи украјинског енергетског тржишта. То је важно“.

Европска унија је ове године већ пружила 600 милиона евра макрофинансијске помоћи Украјини од укупне суме од 41,6 милијарди евра и обећала да ће остатак уплатити до краја године. А, ММФ је 30. априла одобрио Украјини више од 17 милијарди долара у оквиру двогодишњег стабилизационог програма stand by, а прву траншу кредита од 3,16 милијарди Кијев је добио почетком маја.

Читајте више наУкрајина из минута у минут