Шкотски балет ће наступити у оквиру Године културе Велике Британије у РФ

14-06-2014 12:19:38 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/bitsofreality/cc-by-nc-sa 3. |


Шкотски балет од 4. до 14. јуна ће наступити у Москви у оквиру позоришног програма унакрсне године културе Велике Британије и Русије. Две једночинке Месечев Пјеро и Силуета, као и представе Кореографске минијатуре и Шкотски плес ће представити уметници из Глазгова на сцени позоришта Моссовета и у позоришном центру На Страсном, саопштила је за РИА Новости прес-служба Фестивала Чехова.

За нас је велика част да наступимо у Москви, рекао је у уторак на конференцији за штампу уметнички руководилац Шкотског балета Кристофер Хемпсон. Турдили смо се да саставимо наш програм тако да дамо московљанима најпотпунију представу о нашем позоришту. Довезли смо врло различите представе, индикативне са тачке гледишта стваралачких трагања нашег балета, на чијем репертоару је и класика, и савремена кореографија.

Силуета и Месечев Пјеро

Гостовања је отворити вече једночинки Силуета и Месечев Пјеро. Прва је поставио на музику Франсиса Пуленка кореограф Кристофер Хемпсон. Британска критика је истицала да је представа Силуета изграђена на контрастима и низању стилова, где се савремени хип-хоп органски преплиће са класичним обрасцима.

Месечев Пјеро је рад америчког играча и кореографа Глена Тетлија, који је поставио основу сада популарном играчком стилу који спаја савремени пес са техником класичног балета. Месечев Пјеро је први пут изведен 1912. године, заснован је на делима белгијског песника симболиста Албера Жироа и музици Арнолда Шенберга. Галвни јунак поеме је кловн итлијанске commedia dellarte Пјеро, који представља уметника у свим временима и у свим могућим околностима. Месечев Пјеро је један од 50 балета које је Тетли направио за водеће играчке трупе света.

Извођач улоге Пјероа балетн Виктор Зарало је истакао да је рад на овој улози тежак посао. То је био дуг и сложен пут освајања сложене специфичне технике Глена Тетлија, истакао је уметник.

Шкотски плес

Шкотски балет ће завршити своје наступе у Москви представом Шкотски плес, чији је аутор чувени кореограф Метју Боурн. Представа ће се играти на сцени позоришта Моссовета од 11. до 15. јуна.

Шкотски плес је мали романтични балет, који је Боурн први пут поставио са својом трупом Adventures in Motion Pictures 1994. године, а затим обновио 2005. године у новој својој компанији New Adventures. Шкотски плес је оригинална и оштроумна верзија класичног балета Силфида. Критика је назвала овај рад најсмешнијом и најзаразнијом балетском представом.

То је једини балет који је Боурн дозволио да се постави у ”туђој” компанији и ми смо врло поносни на поверење које нам је било пружено — рекао је Хепсон. Боурн је много радио са уметницима наше трупе за које је то било ново и занимљиво. Али и Боурну је то омогућило да унесе нови дах у своју поставку.

Шкотски балет

Шкотски балет основао је 1957. године Питер Дарел са Елизабет Вест у Бристолу, затим је 1969. трупа прешла у Глазгов и од 1974. носи свој данашњи назив. Наша балетска трупа је најмања у Британији, али имамо велике тежње, рекла је извршни директор Шкотског балета Синди Шугру. Две последње године смо режирали више поставки него био која друга балетска компанија. Сматрамо себе амбасадорима добре воље и много гостијуемо не само у својој земљи, већ и у иностранству. Недавно смо наступали у Хонгконгу, планирамо пут у Кину, а наредне сезоне у САД и Италију. Сада нам је драго што можемо да представимо своју уметност у Русији.