Christie's одржао најуспешније летње ”руске лицитације” у историји

14-06-2014 12:17:25 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Аукцијска кућа Кристи назива лицитације завршене у понедељак најуспешнијим ”руским лицитацијама” у својој историји. Укупна зарада је изнела 24 милиона финти стерлинга.

Шест слика је продато за преко милион фунти стерлинга (свака), док је пар ваза Царске порцеланске фабрике био продат за 662,5 хиљаде, премашивши процену два пута. Невиђена борба водила се за портрете Боровиковског, радове Николаја Рериха, ретки руски порцелан, слику Бисерна џамија у Агри Верашчагина — све то говори о томе да толико разноврсно тржиште и даље показује одличне резултате — истакао је међународни директор департмана руске уметности куће Кристи Алексеј Тизенхаузен.

Топ предмет на лицитацији била је слика Василија Верешчагина Бисерна џамија у Агри, продата за рекордних за уметника 3,66 милиона фунти стерлинга при почетној вредности од 1-1,5 милион.

То је врло занимљив рад. Уметник је необично представио мермер — он је сасвим жив, са ”шарама”, одбија светслост, истакао је раније Тизенхаузен у разговору за РИА Новости.

Слика Владимира Боривиковског Портрет грофице Љубов Иљинишне Кушелове, рођене Безбородко, са децом Александром и Григоријем, продата је за скоро 3 милиона фунти стерлинга. Прелиминарна вредност рада насликаног 1803. године била је много мања од коначне цене — свега 50-70 хиљада фунти стерлинга.

На трећем месту по добијеној цени био је још један рад Боровиковског — Потрет кнеза Петра Васиљевича Лопухина, продат за 2,15 милиона фунти стерлинга уз ”скромну” процену од 40-60 хиљада. Читава колекција уметника представљена на овој лицитацији достигла је 7,95 милиона фунти стерлинга.

Рад Аристраха Лентулова Пејзаж са мостом. Кисловодск био је продат за 1,76 милиона фунти стерлинга, упркос очекивањима није постао топ-предмет и заузео је тек 4. место на списку лидера. Почетна вредност слике насликане 1913. године је износила 1,5-2,5 милиона фунти стерлинга. Рад је насликан у периоду важном за Лентулова, када је уметник почео да спаја технику западног кубофутуризма са традиционалом руском тематиком.

Нови и стални колекционари су се борили за радове који се раније нису појављивали на тржишту, међу којима су дела из колекције кнеза Ивана Оболенског, који су зарадили од продаје 8 милиона фунти стерлинга и збирку предмета од порцелана из важне европске колекције која је била продата за преко милион фунти. Репутација аукцијске куће Кристи која нуди на аукцијама уменичка дела високог квалитета наставља да јача — додао је Тизенхаузен.