Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Овековечити глас

Овековечити глас

14-07-2014 11:51:44 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Споменик најпознатијем спикеру Совјетског Савеза Јурију Левитану, уприличен 100. годишњици његовог рођења, 2. октобра 2014. године ће бити подигнут у Владимиру. То је његов родни град. Јединствени глас совјетског спикера Левитана добро памте представници старије, нарочито, ратне генерације. Он је сањао да постане познати глумац, међутим, постао је глас читаве епохе.

У детињству су га називали Труба због необично јаког гласа. Он је сањао да буде снимљен на филму, зато је отишао у Москву да би се уписао у филмску вишу щколу. Међутим, због специфичног владимирског нагласка он није био примљен. Тужни Левитан је хтео да се врати кући, када је угледао оглас о запошљавању спикера. Ту су га прихватили, додуше, морао је да много ради на промени нагласка. Тако је у његов живот ушао радио.

У правом смислу народним је глас Левитана постао за време Другог светског рата - за Русију Великог Отаџбинског рата. Он је објавио његов почетак, преносио све хитне вести с фронта. Московски радио је током Великог Отаџбинског рата био од непроцењивог значаја ради подршке борбеног духа војника: он је повезивао оне, који су ратовали на фронту, с њиховим најближима, саопштавао најважније вести. О необичном значају радија у рату говори чињеница да је Хитлер прогласио Јурија Левитана „непријатељем № 1“, те предложио за његову главу 250 хиљада марака. Специјалне јединице СС су разрађивали план киднаповања главног спикера Совјетског Савеза.

Све је почело од саопштења о нападу фашистичке Немачке – 22. јуна 1941. године. Чак и у наше мирно доба од саопштења, које је прочитао Левитан, човек се најежи. Током 1418 дана рата Левитан је огласио око 2 хиљаде саопштења Совјетског информативног бироа и више од 120 хитних саопштења. 9. Маја 1945. године је његов глас постао гласом дугоочекиване победе.

Од тог времена се глас Левитана поистовећивао с догађајима од највећег значаја, догађајима, који обухватају све. 12. априла 1961. године управо је он објавио о првом лету човека у космос. Познато је, када се Гагарин срео с главним спикером СССР-а, он га је поздравио у ставу „мирно“. Када се Левитан зачудио, одговорио је да је тај за њега „више него генерал, а чак и маршал“.

Подизање споменика се планира у оквиру културног пројекта „Херој дана за мене“. Он је намењен специјално ради препорода колективне успомене на истакнуте научнике, уметнике, историјске личности. Глас Јурија Левитана је глас велике епохе, глас наше историје, глас, који се не сме заборавити. Пре свега споменик мора да одражава симболичан значај гласа Левитана. Приказ самог Јурија Борисовича није обавезан услов, - истичу организатори. За учешће у пројекту се позивају професионални вајари и архитекти.

Људмила Саакјан,