Лакше разарати него стварати: како да се обнови Донбас?

14-07-2014 10:31:21 | | Глас Русије, фото: vk.com/Иван Приходько/ vostok.rs |


Потпредседник Џозеф Баден је изјавио да је Вашингтон спреман да финансира обнављање Донбаса. Према његовим речима, САД су спремне да уложе напоре да би и међународни финансијски институти проширили подршку Украјини. Експерти су испричали ко ће и како платити обнављање Донбаса.

Премијер Украјине Арсениј Јацењук је проценио обнављање инфраструктуре тог региона у 700 милиона долара. Пре тога опуномоћени председника за мировно регулисање конфликта у Донецкој и Луганској областима Ирина Герашченко је изјавила да ће за те сврхе Запад издвојити Кијеву 2,5 млрд евра. Међутим, чак ни сав овај новац није довољан. Рачунати на реалну помоћ Вашингтона у овом случају не вреди, - сматра директор института Евроазијског економског савеза Владимир Лепехин.

- Ради правог обнављања инфраструктуре, која се, с једне стране, данас разара, с друге ће деградирати, потребно је, свакако, не 700 милиона долара, већ много више. Поставља се питање: шта се подразумева под инфраструктуром. Трансформација инфраструктуре за друге задатке ће тражити више од 7 млрд, које нико неће дати. Што се тиче друге неистине: Америка не планира да улаже у обнављање економије Донбаса. Знамо примере таквих обећања, која су САД давале уочи својих војних акција. Например, у Ираку – није била саграђена или обновљена ниједна фабрика. Американце је интересовала само нафта. На југо-истоку Украјине, између осталог, у Донбасу и Луганској области, интересује их само гас од шкриљаца.

Према мишљењу експерата, Запад неће финансирати обнављање Донбаса још и због тога, што није у духу САД да се баве „добротворном делатношћу“ према земљама, које оне патронирају. Осим тога, чак и у случају да би се амерички председник одлучио да постане спонзор велике изградње на Југо-Истоку – њему не би то дозволили, - сматра шеф катедре друштвених дисциплина московске школе економије МДУ Виктор Кувалдин.

- Нема смисла да се рачуна да ће Вашингтон испољити дарежљивост. Да се сетимо примере из недавне историје: током првог рата у заливу операцију против Садама Хусејна је извршила америчка армија, али ју је потпуно платио Кувајт, трошкови су пребачени на њега. Зато је наивно претпоставити да ће Вашингтон активно помагати Украјини. Поред тога, новцем располаже Конгрес САД, Дом представника, где су у већини републиканци, који имају веома напете односе с Бараком Обамом.

Свој план обнављања Донбаса је представио Институт стретешких истраживања Нова Украјина. У њему, иначе, није наведено, одакле ће доћи потребна за реставрацију средства. Експерти сматрају веродостојнијим програм даљих акција, који је, према претпоставкама, саставио утицајни стратешки истраживачки центар – америчка корпорација Ренд. У том плану се ништа не каже о обнављању Донбаса, - истиче заменик директора Института земаља ЗНД Игор Шишкин.

- Тамо се износе планови деиндустријализације Донбаса и депопулације становништва, јер је оно непријатељски расположено према курсу данашњих власти, а који желе да виде у Вашингтону. Зато су им потребни и велики број избеглица, и разарање. Овај план Вашингтон финансира: управо за њихова средства, као и средстава ММФ и ЕУ врши се операција силе. Тај новац Запад пружа.

За сада Кијев нема конкретне идеје, шта да учини с Донбасом, - кажу експерти. Реалне акције могу да буду предузете само после успостављања мира на југо-истоку. Европа је у међувремену позвала Петра Порошенка да „има осећај мере“ у конфронтацији с народном војском, као и инсистира на реализацији мировног плана.

Марија Меркулова,

итајте више наУкрајина из минута у минут