Пол Сондерс: Тефт не може утицати на односе РФ и САД

13-07-2014 12:58:19 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Grigoriy Vasilenko/ vostok.r |


Извршни директор вашингтонског експертског Центра за националне интересе Пол Сондерс је изјавио да је кључно питање у односима САД и Русије у овом моменту – не то ко је амбасадор, него које ће фундаменталне одлуке донети председник Обама.

Именовање Џона Тефта на место амбасадора САД у Русији не може променити односе двеју земаља – одлуку о евентуалном превазилажењу несугласица ће морати да донесе председник Барак Обама, сматра извршни директор вашингтонског експертског Центра за националне интересе Пол Сондерс.

Неки експерти су називали Тефта, бившег амбасадора САД у Литванији, Грузији и Украјини, стручњаком за „обојене револуције“ и повезивали његово именовање са погоршањем руско-америчких односа.

„Џон Тефт је врло професионални дипломата са великим искуством рада у региону“, рекао је Сондерс за РИА Новости.

„Међутим, кључно питање у односима САД и Русије у овом моменту – није то ко је амбасадор, него које ће фундаменталне одлуке донети председник Обама“, додао је он.

„Ако он (Обама) одлучи да тражи могућности деескалације и дијалога, онда господин Тефт може значајно допринети. Ако тога не буде, или Конгрес уведе своје мере, господин Тефт ће имати великих потешкоћа“, рекао је Сондерс.

Председник САД Барак Обама је предложио Сенату кандидатуру Тефта на место амбасадора САД у Русији. Помоћник председника Русије Јуриј Ушаков је потврдио да је Москва дала агреман (претходну сагласност) на долазак Тефта у Москву.

Тењфт је од краја 2009. године до августа 2013. био амбасадор САД у Украјини, а раније и у Литванији (2000-2003) и у Грузији (1996-1999).

Од 1989-1992 је био заменик руководиоца одела Стејт департмента за СССР/Русију и ЗНД.