Астероиди ће бити названи именима Руса

12-07-2014 01:18:13 | | Глас Русије, фото: East News/Science Photo Library/ vostok. |


Имена руских научника добиће два астероида Сунчевог система. Међународни астрономски савез је одлучио да небеска тела добију имена у част Виктора Гроховског и Марије Грицевич. Стручњаци из Уралског федералног универзитета (УрФУ) су, по мишљењу стручњака, дали велики допринос проучавању Чељабинског метеорита. Око „дошљака“ из космоса се подигло много буке 15. фебруара 2013. године и он је у целом свету прославио уралски град Чељабинск.

По верзији часописа Nature, Виктор Гороховски је 2013. године уврштен на списак десет научника који су променили свет. Група истраживача под његовим руководством је прва открила крхотине метеорита код језера Чебаркуљ и извршила је њихову прелиминарну анализу. Чељабински метеорит је данас проглашен за највеће небеско тело које је пало на Земљу после легендарног Тунгуског метеорита (1908.г.). Пречник „Чељабинска“ износио је око 17 метара, а маса преко 10 хиљада тона. Ушавши у атмосферу Земље, метеорит се распао на мноштво фрагмената који су пали на територији Чељабинске области. Од пада раздробљеног небеског тела на многим кућама су излетела стакла на прозорима. У Чељабинску је пао зид фабрике цинка. Рањено је на стотине становника региона, који су углавном задобили огреботине од крхотина стакла.

У потрагу за остацима небеског тела послата је експедиција под руководством Виктора Гроховског. Научници су успели да прикупе фрагменте метеорита од којих највећи има 570 кг. То да ће у његову част бити назван један од хиљаду безимених астероида, које су открили истраживачи космоса за Виктора Гроховског је представљало пријатно изненађење, истакао је он за „Глас Русије“.

- То је прилично озбиљна оцена моје делатности. Она је, наравно, повезана с метеоритом „Чељабинск“. Наша лабораторија је била прва у испитивању материје, у оцењивању метеорита, у свим коментарима. То је било запажено. Нисам само ја то урадио, већ цела моја лабораторија.

У истој лабораторији Уралског федералног универзитета ради и други номинант Марија Грицевич. Њеним именом ће такође бити назван астероид. Марија је специјализована за физику метеорита, истакао је њен шеф Виктор Гроховски:

- Она је радила на трајекторији истог овог Чељабинског метеорита. Њена научна делатност је углавном везана за физику болида – како се тело понаша у атмосфери, како се распада итд.

Занимљиво је да је након објављивања одлуке о номинацији Марија успела да начини још једно важно откриће. Она је израчунала трајекторију болида који је ове године пролетео изнад Кољског полуострва. Ова појава се могла видети не само у Русији, већ и у Норвешкој и Финској. Захваљујући истраживањима Грицевичеве успешно су пронађене крхотине болида тешке 120 и 48 кг. Друге су, нажалост, нетрагом нестале у мочварном крају где су пале.

Ово није први пут да небеска тела добијају називе по именима уралских научника. Једна мала планета је 1995. године добила име у част професора Клавдије Бархатове. Што се тиче астероида, на властита имена имају права само они астероиди чије орбите стручњаци прорачунају. Таквих је само петина од стотине хиљада космичких луталица.

Јелена Ковачић,