Путин дао налог за реструктуризацију инжењерских високих школа

12-07-2014 01:09:23 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Aleksey Nikolskyi/ vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин је дао влади налог да разради програм за реструктуризацију инжењерско-техничких високих школа, узимајући у обзир потребе предузећа за стручним кадром.

Влада РФ мора да пружи према утврђеном реду предлоге, који предвиђају разраду програма територијалног планирања и реструктуризације мреже федералних образовних организација високе школске спреме, полазећи од неопходности налажења ових образовних организација и њихових филијала, које остварују припрему инжењерско-техничког кадра, на терену делатности основних послодаваца, између осталог, узимајући у обзир актуелну, средњорочну и дугорочну потребу за таквим кадром, - говори се у налогу према резултатима заседања Савета за науку и образовање, одржаног 23. јула.

Током заседања савета је Путин изјавио да су ресурси инжењерског кадра из совјетског доба исцрпљени, зато је Русији неопходно да припрема нове стручњаке. Свуда у крупним напредним предузећима има проблем стручног кадра, пре свега инжењера. Очито их нема довољно, - рекао је председник.

Програм, који садржи налог за владу, мора да обухвати и мере за запошљавање апсолвената високих школа. Документ, као и мере за оспособљавање и стручно усавршавање предавача инжењерско-техничких високих школа влада мора да поднесе до 1. новембра 2014. године. Одговоран је за испуњавање налога премијер РФ Дмитриј Медведев.

Влади и државним корпорацијама је наложено да припреме предлоге за ширење наменске обуке студената у инжењерским високим школама, методологију одређивања потреба за одговарајућим кадром, укључе основне параметре потреба за радним ресурсима у програме развоја компанија.

Министраству образовања и науке је шеф државе дао налог да реализује низ мера за усавршавање инжењерско-техничког образовања, између осталог актуелизују федералне образовне стандарде у тој сфери и обезбеде привлачење стручњака-практичара предавању у инжењерским високим школама.