Стручњаци: „Европска унија је за еврораспад!“

12-07-2014 11:24:31 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/Rock Cohen/cc-by-sa 3.0/ vost |


Док сепаратизам и оружани конфликти потресају Блиски исток, у сенци је остала чињеница да се претња од распада држава данас надвија и над патријархалном Западном Европом.

Идеје глобализације и мултикултурализма, које се активно промовишу у Европи од краја деведесетих година прошлог века, нису могле да не изазову и супротну реакцију. Покушаји руководства европске заједнице да створи универзално друштво довели су само до заоштравања националног идентитета у појединим регионима старог света. Бриселу је много згодније да руководи Европом која се састоји од малих и средњих држава концентрованих око једног центра силе, сматра водећи стручњак Фонда за историјске перспективе политиколог Павел Свјатенков:

- За ово су заинтересовани и представници највећих земаља ЕУ, као што су локомотиве Немачка и Француска. Зато што је јасно да је прилично тешко спорити са Шпанијом или Италијом, иако су ове земље слабије од лидера ЕУ, а спорити, условно речено, са Северном Италијом или са Земљом Баска, није проблем. Овакве мале државе се увек могу натерати да прихвате вољу лидера Европске уније. Овде се подудара низ интереса и процеса који доводе до тога да сепаратизам почиње да се развија у великим државама ЕУ, као што су Велика Британија, Шпанија и делимично Италија, али се не дотичу лидера –Француске и Немачке.

Најбољи показатељ у овом смислу треба да представља септембарски референдум о независности Шкотске, кажу стручњаци. Ако у гласању буде изабрана варијанта иступања из састава Велике Британије, уобичајени биланс снага у Европи ће бити значајно поремећен, сматра Павел Свјатенков:

- Независна Шкотска ће се оријентисати на лидере Европске уније Француску и Немачку и представљаће терет за Енглеску – постаће енглеска Украјина. У овом случају ће доћи до значајног слабљења Велике Британије, биће задат ударац њеном престижу и постаће јасно да Британци не контролишу чак ни своје сопствено острво.

Ствари не стоје боље ни у континенталном делу Европе. Жеља народа Баска да стекну независност од Шпаније може довести до дестабилизације у земљи, истакла је доцент Руске академије народне привреде и државне службе при Председнику РФ Кира Сазонова:

- Баски су потпуно посебна тема. Као и Курди – они су подељен народ. У овом случају проблем се не ограничава само територијом Шпаније. Француска и Португалија су такође увучене у ову ситуацију. Проблем Баска се састоји у томе што међу њима нема јединства у погледу перспектива одвајања. Мање радикални Баски се залажу само за чување баскијског језика, а радикалнији за основање самосталне државе – Басконије. Још један њихов проблем је у томе што су неки представници Баска испрљали руке терористичким начинима борбе и сад их људи доживљвају кроз негативну призму.

Међутим, проблеми Шпаније се не ограничавају Баскима. Још један повод за главобољу Мадрида представља Каталонија која се спрема да постане независна. Ако се то деси, Шпанија која би у перспективи могла да претендује на статус државе првог реда распашће се на неколико малих држава и пашће на ниво земаља трећег реда с вероватноћом даљег распада.

Михајил Степанов,