На космодрому Куру завршавају се припреме за старт ракете-носача Сојуз

10-07-2014 08:44:57 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |

Носи сателите за интернет за 3 милијарде становника


На космодрому Куру у Француској Гвајани завршавају се припреме за предстојеће лансирање руске ракете-носача Сојуз-СТ. У ноћи између четвртка и петка ракета у Земљину орбиту треба да лансира 4 сателита за везу O3b. Ово ће омогућити да се обезбеди интернет за 3 милијарде становника на Земљи. (Старт је у 22.55 у четвртак по московском времену).

Ракета-носач Сојуз-СТ представља модификовану варијанту руске ракете с три степена Сојуз-2 са стартним блоком Фрегат. Неколико модификација Сојуза се већ успешно користи. Сојузом-ФГ лете космонаути, Сојузом-У се доставља терет и лансирају се свемирски бродови Прогрес. На још једној модификацији Сојуза-2 има измена. Између осталог, ради потпуно руски систем за управљање, с руском микроелектроником. Плус, модификовани мотори првог и другог степена. Такође је потпуно нов, прилично моћан трећи степен. Односно, ракета је перспективна и очигледно поуздана, истиче главни уредник часописа Новости космонаутике Игор Марињин:

Варијанта за Куру је направљена тако што су специјално узети у обзир тропски услови експлоатације, како стартни комплекс, тако и сама ракета. Многе њене секције су херметизоване, направљен је систем за термичко покретање космичких апарата, не само зимски, већ и летњи. Ово дозвољава да се сателити одржавају не само у одређеном режиму температуре, већ и влаге.

Европљани су ове ракете од Русије наручили на још три године с фреквенцијом пуштања у рад до четири пута годишње. Екипе руских стручњака редовно одлазе на космодром Куру и учествују у лансирањима и припремама ракета за лансирње. Прва 4 европска сателита за везу О3b су лансирана у орбиту у јуну 2013. године. Тако је постављен темељ за формирање велике групације у орбити која има за циљ да обезбеди брзи интернет становницима удаљених региона, где нема могућности за полагање кабала од оптичких влакана. У целини, групација сателита може достићи број од 20 апарата. Дакле, сарадња ЕКА и Роскосмоса, између осталог и на овом пројекту, има дугорочан карактер и тешко да ће се било какве санкције односити на њу, истиче Игор Марињин:

Американци су уводили санкције, али су одмах начинили опаску да се то не односи на Међународну космичку станицу. Зато што тамо не могу без нас. И овде је иста ствар у питању. Санкције уводе, а без Сојуза не могу. Због тога што имају моћнију ракету Аријан-5 и лакшу ракету Вега. А ракету средње носивости немају. Нису правили своју, одлучили су да купе од нас Сојуз-2. То им се више исплати него да сами праве нову ракету.

Пројекат О3b предвиђа лоцирање космичких апарата на орбити средње висине на удаљености од око 8 хиљада километара од Земље. У поређењу са сателитима за везу који се налазе на геостационарној орбити на висини од 36 хиљада километара апарати О3b обезбеђују неколико пута мање задржавање сигнала, односно повећава се брзина преношења података.

Планирано је да зона коју покрива сателитска мрежа обухвати територију од Шпаније до Јужне Африке, укључујући део Јужне Америке, већи део Азије и сва острва на југу Тихог океана.