Волан усисивача, руски „Моби Дик“ и друге занимљивости током недеље руског филма у Србији

09-06-2014 11:16:21 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


У Србији почиње недеља руског филма која ће показати србском гледаоцу да живот заиста почиње и после 40, зашто Александар Пушкин ни за шта на свету није желео да „промени држављанство“ као и да схвати поенту реченице „проклет био дан кад сам сео за волан овог усисивача“.

Један од најстаријих филмских студија на свету, руски „Мосфилм“ ове године слави 90 година постојања. Директор филмског концерна Карен Шахназаров је још одавно рекао: "Нећемо организовати никакве величанствене прославе, већ ћемо наше филмове приказивати по свету." У Србији ће се од 29.маја до 3.јуна, а тачније у Београду и Нишу приказивати „класика“ руског филма, сва ремек-дела снимљена у „Мосфилму“ као на пример, дирљиви филм који је освојио Оскара „Москва сузама не верује“ редитеља Мењшова. Затим, на репертоару ће бити један од најслојевитијих филмова у историји „Огледало“ Тарковског, као и комедија чије цитате и до данас радо помињу како старији, тако и омладина- „Кавкаска заробљеница“ редитеља Гајдаја и још много тога.

Говори шеф одељења за међународну сарадњу Филмског центра Србије Мирољуб Вучковић:

- Идеја је била да прикажемо нешто што је нека врста излога, односно, можда је лоша асоцијација, врх леденог брега, онога што је Мосфилм значио и значи у историји светског филма. У том смислу смо хтели да прикажемо нешто што је репрезентативно, филмове који су неодвојиви део светске историје уметности, а исто тако да покажемо да је Мосфилм пружио гостопримство не само совјетским редитељима, него и странцима, као што је Акира Куросава.

Како је приметио Мирољуб Вучковић, осим самог филмског програма, српске љубитеље филма али и професионалну публику очекује и предавање о концептима државне подршке руској кинематографији. У Београду ће бити приказани филмови које су време и филмска каса наградили као одличне, који су били прављени по мери гледалаца, а не као „уметност ради уметности“. Кроз ове филмове србским гледаоцима ће што-шта бити објашњено, али ће бити неопходо и објаснити зашто је дошло до пада популарности руског филма, говори критичар Сергеј Лаврентијев:

- Не ради се само о филмовима, иако, свакако након распада СССР и укидања бројних цензура ипак није дошло до уметничког раста кинематографије. Али, ту је у питању и једна општа промена на светском нивоу у односу на кинематографију. Сада гледалац очеаује да по платну нешто лети и звижди. А ако још постоји и некакав дијалог, то је већ компликовано, и уопште, где су моје 3Д наочаре? - ироничан је критичар. Филмови који би пре 20 година били веома популарни, сад спадају у тежак арт-хаус и приказују се у свега 2 или 3 биоскопа, а у провинцији само током филмских фестивала или ретроспективама.

Ипак, у Србији неће бити приказани само руски класици. Публику очекују и интересантне новине. Ипак, појам „новина“ овде је релативан, обзиром да ће бити приказан филм Карена Шахназарова „Бели тигар“ снимљен 2012.године. Тако се зове немачки тенк, који је наводно, према речима очевидаца био непобедив, али чије је уништење постало животни циљ главног лика. Говори критичар Сергеј Лаврентијев:

- Често се то среће код Шахназарова- он наизглед представља једну обичну причу, и одједном она добија своју митску страну- и гледалац више ни сам није сигуран шта он то гледа: реалност или мит. У „Белом тигру“ све је на тај начин постављено. Намећу се паралеле са „Моби Диком“ Мелвила и Спилберговим „Дуелом“. Овај филм је више од само војне приче, то је прича о борби Добра и Зла.

Подсетимо, „Белог тигра“ и друга остварења филмског концерна „Мосфилм“ можете видети у Београду и Нишу од 29.маја до 3.јуна.

Тимур Блохин,