Смршај по ДНК-коду

09-07-2014 10:24:05 | | Глас Русије/ vostok.rs |

Мотедоа на основу ДНК-кода конкретног човека


Нови начин мршављења смислили су научници из Новосибирска. Компанија Моја генетика је разрадила технологију која омогућава да се одабере ефикасна персонална дијета. Она је заснована на особинама метаболизма ДНК-кода конкретног човека.

Пре него што се састави диејта, уверени су новосибирски научници, треба пажљиво проучити генетику. Уз то реакцију организма на дуван и алкохол, открити предиспозиције за поједина обољења. Своје препоруке научници су изложили на 100 листова. То је читав систем исхране у којем су прописане не само намирнице које одговарају конкретном човеку, већ се објашњава зашто треба искључити поједину храну. Према речима шефа компаније Моја генетика Александра Цветковича, без обзира на једниственог датог типа истраживања ситем је веома тражен међу купцима.

Људе можемо да разумемо — они који су се суочили са проблемом вишка килограма, знају колико је тешко ослободити их се. Једу само месо, или, напротив, само поврће, муче себе изглађивањем, пију само воду или кефир... При томе мршаве мало, понекад чак добијају на тежини. Све зато што је сваки човек индивидуалан, има свој непоновљиви генетски код који утиче на метаболизам, истакла је за Глас Русије стручњак одељења маркетинга комапније Моја генетика Марина Желтова.

- Сви људи су различити. Код свакога је у ДНК положен одређени код или скуп информација. Наравно, можемо се придржавати здравог начина живота, он се свима препоручује. Али ми желимо да повећамо ефикасност ових метода. Треба повећати ефикасност, резулативност дијете.

Оно чиме се баве у Новосибирску носи научни назив нутригенетика — наука која проучава утицај особености исхране човека на његов метаболизам у зависности од генетичких варијација. Циљ је разрадити персоналне препоруке за оптималну исхрану на основу генетичке информације. Стручњаци су одабрали оне гене који учествују у процесу метаболизма храњљивих материја и директно су везани за реакцију организма на варијанту дијете или физичку активност.

Сличне методике постоје и у иностранству, између осталог у САД. Ипак Руси имају своје тајне и одређене предности, подвлачи Марина Желтова:

- Разлика је у томе што имамо различита истраживања, различит скуп истражених гена. Код нас их је више него у САД — 34 гена. Крајем лета планирамо да тај број увећамо. До краја године ће их бити преко сто.

Према речима представника компаније Моја генетика, одабрани гени имају веродостојност од најмање 90%, тачније узети су гени који су вишеструко проучени. У истраживањима је учествовало од неколико стотина до неколико хиљада пацијената. Зато, уверава стручњак, може се смело говорити о веродостојности методике. И још, без обзира на то што дијету састављају према научним сазнањима, њену суштину и препоруке научника може да схвати свако. Никаквих сложених термина, графикона и цифара нема. Ми нудимо дуступне информације, подвлачи компанија — где су јасним језиком исписане конкретне препоруке за дату особу.

Јелена Ковачић,