Руска војска ће добити таблет са домаћим оперативним системом

09-07-2014 10:21:33 | | Глас Русије, фото: предоставлено пресс-службой Объединенной |


Руска војска може ускоро да добије таблет са домаћим оперативним системом. Уређај може да ради под водом, заштићен је од прашине и може да ради при температури од +55 степени.

Рупад, како га називају творци, разрадили су стручњаци научно-истраживачког инситута за економију информатије и системе управљања (НИИ ЕИСУ). Таблет постоји у две верзије: обичној и специјалној, направљеној искључиво за Министарство одбране. Данас на тржишту радиоелектронике више од 90% производа припада страним фирмама. То се односи и на коначне производе, и на делове. У том погледу таблет ЕИСУ је упечатљиви пример како може да се реши проблем замене увозних компоненти, истиче званични представник Уједињене корпорације за производњу уређаја Леонид Хозин:

- Дата новина потпуно је руска. И у погледу унутрашњег склопа и у погледу спољног дизајна. Тачније сав програмски део, инструмент, то је разрада института који улази у састав корпорације за производњу уређаја.

Пре две године био је предузет покушај да се представи домаћи оперативни систем. Актуални таблет је направљен на основу тих разради, али допуњен је и усавршен операциони систем. Уз то форма за овај систем је талбет. Прва варијанта је цивилна, друга, у отпорном на ударце корпусу, намењена је за Оружане снаге Русије и друге безбедносне ресоре. На оба таблета је постављен заштитни програм, тако да је могућност неког процуривања информација или инсталирања неких штетних програма искључена. Нови таблет има не само домаћи операциони систем, већ и специјално дугме које омогућава да се у свако доба физички искључи модул који преноси информацију — звучник, микрофон, камера, GPS. Уређај има процесор од два језгра, има такође навигацију и савремене системе везе као што су 3G, Bluetooth, wi-fi, GSM. За таблет су заинтересоване све безбедносне структуре које раде са тајним и поверљивим инфорамцијама, истиче Леонид Хозин:

- То је војска, представници корпоративних структура, државни чиновници. Тачније, они који раде са тајним информацијама, који по природи службе треба да износе ове информације ван офиса и имају могућност да раде са њима на службеном путу или на терену. То је заштићени Интернет, потпуно заштићени канали везе, криптографски систем.

Све информације које потичу са таблета се шифрирају, а уређај који их прима, дешифрује их. Ако говоримо о савременој армији, без таблета је прилично тешко замислити савременог војника. Тим пре ако се ради о картографским подацима, пошто уобичајена средства за везу овај проблем не решавају. Тако да разрада стручњака ЕИСУ има добру перспективу. Посебно узимајући у обзир одсуство на руском тржишту сличних домаћих уређаја. За сада је произведена пробна партија таблета, око 100 комада. Они су већ узети на тестирање у низ ресора, између осталог у МУП, ФСБ, Министарство одбране.

Олег Нехај,