Научни скуп Србска књижевност и Први светски рат

08-07-2014 11:22:58 | | Глас Русије/ vostok.rs |


На научном скупу који је одржан у Андрићграду под називом "Србска књижевност и Први светски рат" у организацији Оделења за књижевност Андрићевог института у Вишеграду поводом 100 година од Видовданског атентата и почетка Првог светског рата је сагледана србска књижевност која је настајала у време Великог рата и књижевно стваралаштво аутора који су писали у послератном периоду инспирисани дешавањима у вези са поводима и последицима Великог рата.

На научном скупу на којем је учествовало 20 професора и предавача, анализирана је тема кроз дела великих књижевника, као што су Андрић, Ћосић, Црњански, Нушић, као и сви остали који су кроз своја дела обрађивали ову тему.

Уважени професор из Београда, Адријана Марчетић истакла је да је Гаврило Прицип за писца Милоша Црњанског био јунак хајдучке крви, односно човек који доноси нову енергију и револуционарно схватање патриотизма борећи се за свој народ.

Професор Марчетић је нагласила да је Милош Црњански у својој песми "Спомен Принципу", славио Принципов акт као чин ослобођења народа од тираније и тлачења који доноси слободу.

Шеф Андрићевог института за књижевност Александра Врањеш оценила је да ће научне истине исказане на скупу утицати на духовност србског народа и деловати на прихватљивији начин на све, више него иједна научна студија, а да Научни скуп представља значајан допринос јер је уложен труд да се да шира могућност разматрања тема које су везане за Први светски рат, како срспке књижевности у Првом светском рату у србским крајевима и од стране србских писаца, тако и њиховог присуства код страних писаца.

Професор Јасмина Митровић-Марић је истакла да је књижевник и драмски писац Љубомир Симовић 1974. године драмом "Чудо у Шаргану" поручио да се још тада требало бавити одбраном србских перјаница заслужних у биткама у Првом светском рату, али и жртвама, како војничким, тако и цивилним које су побили окупатори. Такође је истакла да је скуп изузетно значајан и да се одржава у правом тренутку и да би било добро да се је и пре четрдесет година имало агресивнији наступ, да су се војевале битке са тадашњим историчарима, јер онда се не би дошло у ситуацију у којој смо сада, а то је да се опет брани и доказује да су Срби били на правој страни, односно страни истине.

Такође је најављено да ће Одељење за књижевност организовати школу за студенте свих универзитета о теми "Први светски рат и књижевност", а запажања са научног скупа ће бити објављена у Зборнику радова свих учесника, а који ће се појавити до краја године под покровитељством Андрићевог института.

У Андрићграду је такође одржана међународна конференција на тему „Сто година од почетка Првог светског рата, историјске и правне студије“ на којој је учествовала и уважени историчар из Русије, др Јелена Гускова, а која је истакла да они који желе ревизију историје и који износе нове "доказе" о узроцима и разлозима почетка Првог светског рата желе да србски народ буде кривац како би се рекло да су Срби увек криви, па и за дешавања деведесетих година, те је подсетила да тема почетка Првог светског рата дуго није била у центру пажње науке, а због чега су овакви скупови научника веома важни.

Такође је истакла да је време да се научници огласе јер је је у свету почела бити присутна тенденција да се за дешавања и кризу на Балкану од Првог светског рата окриве они који нису криви.

У Андрићевом институту за историју су промовисана и три издања о Великом рату, а то су књига историчара и директора Архива Србије, Мирослава Перишића, „Сарајевски атентат – повратак документима“, први број историјског часописа „Векови“ који је представио историчар Светозар Рајак и шесто издање „Историјска свеска“.

Мирослав Перишић је истакао да је историја опасна ако се не разуме, те је напоменуо да се мора стално изучавати и проверавати, а у књизи у којој се налази 209 докумената од 500.000 докумената о Сарајевском атентату и том времену који се налазе у Архиву Србије, први пут је објављена оптужница против Гаврила Принципа и младобосанаца, као и пресуда, те је оценио да ће књига и до сада необјављени и мање познати материјали изазвати пажњу историчара и јавности.

Академик Матија Бећковић истакао је да је „Сарајевски атентат – повратак документима“ веома драгоцена књига и важна за Андрићев институт као и за самог Иву Андрића који је провео живот истражујући по архивама, а да су до сада многи историчари писали историју без покрића, те да је изашла у прави час, и то, поводом обележавања 100 година од почетка Великог рата.

Вања Савићевић,

http://serbian.ruvr.ru/2014_07_07/Nauchni-skup-Srpska-knjizhevnost-i-Prvi-svetski-rat-1741/