Гасни терминал у Хрватској: илузорни сан Украјине

08-07-2014 07:37:09 | | Глас Русије, фото: AP/Sergei Chuzavkov/ vostok.rs |


Округли сто Јужни ток: енергетска безбедност Европе одржан је у МИА Росија Севодња. Разматрана су питања изградње гасовода Јужни ток и транзита руског гаса у Украјину. Између осталог, било је истакнуто да Украјина, да би искључила Русију, смишља за себе алтернативне варијанте.

Једна од њих је терминал за компримирани гас у Хрватској, који је Украјина планирала да искористи као добављача гаса на своју територију. Међутим, тај је пројекат настао давно, а вероватно неће ни бити изведен. Коментар директора Фонда националне енергетске безбедности Константина Симонова.

- Тај пројекат је настао још 1995. године. Инвестирали су га немачка компанија ИОН и аустријска ОНВ. Последња је остваривала техничку подршку пројекта, односно, спремала техничка решења. Одржане су биле бројне промоције на различитим конференцијама, о њему се много причало. Односно, он је уствари почео. Инвеститори су пристали да улажу у њега средства. Међутим, током више година ништа се није променило, јер све до сада о том пројекту нема инвестиционог решења. Украјина, вративши се том пројекту, о мртвим пројектима прича као о виталним. Уствари она нема алтернативу руског гаса.

Што више, каже Константин Симонов, прича о украјинским алтернативама има све више појединости.

Она има идеју да споји ту фабрику са сличним предузећем у Пољској. Пољски пројекат ће уствари бити реализован. Ту нема сумње, јер се он већ гради. Међутим, ако се узме у обзир цена испорука гаса у Укајину, када Пољска купујуе гас по цени 700 долара за хиљаду кубика, он може да испадне троструко скупљи од руског гаса, који у Украјини у међувремену сматрају најскупљим у свету. Зато, што се тиче терминала у Хрватској, специјално за Украјину нико га неће градити. Уколико би и градио, тај гас би такође постао за Украјину сувише скуп. Он сигурно неће моћи да конкурише руском гасу из гасовода, тим пре, што ће он сигурно бити празан, као и 80 одсто терминала у Европи, према резултаима протекле године. Дакле, ако постоји жеља да изградњу још једног празног теминала, нема проблема, нека се гради. Међутим, у Украјину гас из Хрватске неће доспети ни у ком случају.

Григориј Соколов,