„Словенски сусрети“ србских и руских музичара у Подмосковљу

24-05-2014 11:51:53 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


24. маја се слави Дан словенске писмености и културе. Свечане акције, уприличене овом празнику, одржавају се по читавој Русији. У те акције спада и фестивал „Словенски сусрети“ у подмосковском граду Балашиха, који се граничи са руском престоницом са истока.

Гости тог музичког форума постали су делатници културе из различитих словенских земаља, између осталих, и из Србије. Почасно звање члана жирија фестивала ове године има професор факултета солистичког певања музичке школе „Исидор Баић“ у Новом Саду Сенка Недељковић. Она одушевљено говори о самом фестивалу.

- Посебно ми се допало отварање фестивала када су се приказале ношње свих учесника. Свако је на најбољи начин представио своју земљу и свој народ. Наравно смо склопили лепа пријатељства са члановима жирија, еминентним професорима, и разменили искуства. Исто тако су се ученици међусобно дружили, разменили су искуства и неке ноте што је врло занимљиво да прошире своје репертоаре. Слушали смо једни друге и схватили смо колико су то различите школе певања. Иако смо сви Словени, сви различито певамо, и то нас је обогатило у многоме. Једино што нас спаја то је наша велика душа. И зато смо осећали као код куће. Руси су били врло гостопримљиви, отворени, срдачни. Заиста смо били лепо угошћени и дивно смо провели време.

Сенка Недељковић није сама дошла у Русију. Она је довела свог ученика, певача Страхињу Џокића. У његовом извођењу на певачком конкурсу хориста и солиста била су представљена дела руских композитора Чајковског и Рахмањинова. Млади певач је заузео на конкурсу прво место. Честитамо му!

- Врло лепо су Страхињу прихватили и поздравили су га са огромним аплаузом и са „браво“. Он је схватио да је јако важно учити руски језик и да говори. Не само да зна да прочита а и да пева на руском јер то је комплетније и у самом извођењу композиције њему то много помаже. У нашој школи има обавезан минимум који подразумева рад на различитим језицима и различитим стиловима. Тако да ту се свакако уброји и руска школа која је врло значајна за класичну музику.

Према речима Сенке Недељковић, посета Русији је за њу била од велике важности.

- То нам је било свакако врло значајно зато што смо из прве руке и од људи који то најбоље раде слушали како они то раде и учили од њих. Ви од сваког ученика можете да научите а не само од старијих који су већ завршили Академије и који су били на овом такмичењу.

Колико је за Сенку Недељковић важно њено учешће и учешће њеног ученика у „Словенским сусретима“, јасно је из поруке младим музичарима Србије.

- Ја би поручила да што више младих који су у могућности да одпутују на овај фестивал то и учине јер то је једна одлична размена искуства младих. Не би то требало да пропусте уколико су у могућности да путују.

Са своје стране желимо успех србским музичарима на годишњем музичком фестивалу „Словенски сусрети“, који се одржава у оквиру прославе дана словенске писмености и културе.

Григориј Соколов,