Украјина поново хоће да замрзне Европу?

03-07-2014 11:22:44 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Земље бивше Југославије, као и Бугарска и Словачка, ризикују да на зиму остану без гаса. За све је крива, као и у јануару 2009. године, Украјина. О томе су говорили на округлом столу Јужни ток: енергетска безбедност Европе у МИА Росија севодња стручњаци у области енергетике.

Украјина поново одбија да плати рачуне, ризикујући да остави без грејања не само своје грашане, већ и становнике европских земаља. Ова околност врши свој утицај на изградњу гасовода Јужни ток који треба да смањи ризике за европске потрошаче. У сваком случају, тако сматра председник Руског гасног удружења, заменик председника комитета Државне думе РФ за енергетику, Павел Заваљни.

- Нажалост, код нас сада постоји један велики ризик — то је Украјина. Ова земља је непредвидива. Ми са њом не можемо ни о чему да се договоримо већ 20 година. Украјина стално мења свој став, стлно се у њој дешава нешто ново. Не знам са којом још државом можемо да имамо такве проблеме.

Спорови са Украјином о цени руског гаса делују посебно чудно у контексту преговора председника Русије и Аустрије Владимира Путина и Хајнца Фишера одржаних ових дана, у току којих је аустријски председник назвао Јужни ток сврсисходним и корисним. Мишљење господина Фишера прокоментарисао је директор Фонда за националну енергетску безбедност Константин Симонов:

- Хвала богу, у Европи постоје још државе које размишљају рационално. Украјина, нажалост, нама одбија ову рационалност. Када су пре много година у Гаспрому говорили о томе да је Јужни ток усмерен на заобилажење Украјине, већ тада се говорило о могућности замене Украјине као транзитне државе. Тада је украјинским властима било постављено питање да ли су оне спремне да предају Гаспрому систем за транспорт гаса. Покушао сам да објасним да овај корак не значи предају Украјине као земље. Али они су сматрали да је то управо тако. Имали су својеврсну религију. Чврсто су веровали да овај цевовод и јесте основа украјинске државности.

Што се тиче алтернативних решења Украјине за себе саму, овде је Константин Симонов истакао једну врло занимљиву особеност.

- Овде, ако ћемо поштено, осећа се некаква лењост у смишљању нових прича. Они узимају једноставно некакву стару варијанту и врте је на разне начине, говорећи о терминалу компримованог природног гаса код Одесе или о терминалу у Хрватској, на острву Крк, мада овај пројекат, ако ћемо поштено, одавно је већ пропао. Ипак, њега нуде као алтернативу за пумпање гаса и транспорт цевима у Украјину. Али ако се чак и претпостави да ће овај пројекат одједном бити обновљен, не зна се како ће преживети ову зиму не само Украјина, већ и Европа. Сада су испоруке гаса у Украјину прекинуте, али танзит у Евопу се наставља: лети у Украјини руски гас није потребан. Али како се ближи зима, ситуација ће бити потпуно другачија. Хладноћа ће поставити све на своје место. И ако се не договоримо, ситуација ће се развијати по најгорем сценарију. И ЕУ ће једноставно почети да се смрзава. За сада имамо још неколико месеци како бисмо спречили такав развој догађаја и решили питање.

Григориј Соколов,