Русија и Кина ће сарађивати у изгради пловећих нуклеарних централа

03-07-2014 11:20:38 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Међу документима потписаним у току недавне посете председника Владимир Путина Кини, био је меморандум о разумевању по питањима пловећих електричних централа. То је био предмет руско-кинеских преговора током низа година. Ипак странама није полазило за руком да постигну озбиљан прогрес у припреми овог пројекта. Прелазак на његову практичну реализацију може да има важне последице за развој кинеске флоте.

Тренутно Русија је једина земља у свету која има сопствени пројекат и реализује изградњу пловеће централе Академик Ломоносов у Санкт-Петербургу. Прва земља која је направила пловећу централу била је Америка. Америчка централа Sturgis снабдевала је енергијом зону Панамског канала крајем 60-их година. Затим је централа била затворена и даљи развој слични пројекти у САД нису имали.

Академик Ломоносов има два енергетска блока са нуклеарним реакторима КЛТ-40С капацитета 35 мегавата сваки. Поред израде електричне енергије, централа може такође да производи топлоту и да производи од 40 до 240 хиљада тона слатке воде дневно. Нуклеарни реактори брода су направљени на основу реактора који се примењују на совјетским ледоломцима. Изградивши уз руску помоћ пловећу нуклеарну центрлу, Кина ће први пут добити на своје располагање нуклеарне енергетске погоне, специјално разрађене за бродове.

Зна се да Кина тренутно врши разраду сопствених нуклеарних реактора за бродове који треба у перспективи да се користе на нуклеарним носачима авиона. Тренутно Кина има искуство производње и експлоатације нуклеарних погона за подморнице. Истовремено, услови рада реактора на бродовима су другачији. Мада први у свету нуклеарни носач авиона Enterprise користио је погон од 8 реактора мале снаге, надаље су амерички и једини француски нуклеарни носач авиона примењивали специјално разрађене атомске погоне велике снаге.

Руски реактори тешко да могу да служе као готов прототип за погоне нуклеарног носача авиона, због своје мале снаге. Истовремено они ће помоћи Кинезима да се боље упознају са принципима конструисања сличних система. Експлоатација пловеће нуклеарне централе ће омогућити да се припреме искусни стручњаци у раду са погонским постројењима за бродове. Тако програм сарадње у сфери пловећих нуклеарних централа чак без директне предаје технологије може да буде користан за изградњу велике кинеске океанске флоте.

Пловеће нуклеарне централе могу да се користе за осигурање производње електричне енергије у удаљеним регионима, као и за време елементарних непогода. Пловеће централе нису осетљиве на земљотресе, оне могу да буду упућене у проблематичне регионе, где је снабдевање струјом прекинуто због разних ванредних ситуација. Русија планира да користи централу за снабдевање струјом Камчатског региона. Пловећа нуклеарна централа Академик Ломоносов треба да буде смештена на Чукотки ради снабдевања струјом најсевернијег руског града Певек.

Василиј Кашин,