Италијански препород у Москви

02-07-2014 03:28:37 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Међународне санкције против Русије због ситуације у Украјини нису у стању да прецртају културне везе које су успостављане вековима на руско-европском простору. Доказ је јединствена изложба из збирке италијанске Академије Кара у Бергаму, која је отворена у московском Музеју ликовних уметности. Она представља 58 дела епохе Ренесансе.

Ремек-дела Сандра Ботичелија, Пјетра Перуђина и других истакнутих италијанских мајстора су стигла у Москву први пут. Руска престоница је финиш велике међународне турнеје изложбе коју су већ видели у САД, Канади и Аустралији. Колекција слика епохе Ренесансе из Академије Карара у Бергаму једна је од најугледнијих и није тако лако добити је „на гостовање“. Ипак московском Музеју ликовних уметности то је пошло за руком, што је посебно вредно, јер нека дела до данас нису одвожена ван граница Италије. Доласку уметника Ренесансе претходиле су стотине мејлова, у којима су два музеја – Москве и Бергамоа – преговарали о свим детаљима пута. О томе шта је било даље са задовољством говори директор Музеја ликовних уметности Марина Лошак.

- Ево добијамо из тог дивног музеја најважније ствари о којима је могло само да се сања, узимајући у обзир добре пријатељске односе овог дивног музеја са нашим.

За већину Руса италијанска Ренесанса је пре свега Леонардо да Винчи, Рафаел и Микеланђело. Између осталог, и за Италијане такође: сви други уметници Ренесансе се налазе „за степен ниже“ по скали вредности. Ипак то је дубоко неправедно, примећује московски координатор изложбе Људмила Маркова.

- Ако се говори о великим именима у апсолутној димензији историје уметности, то је, наравно, Ђовани Белини. Тицијан је био његов ученик, други прослављени уметници су били његови ученици – он је био први. У Русији нема дела овог уметника.

Управо Белинијев рад Мадона с младенцем највише је одушевио председника Музеја ликовних уметности Ирину Антонову.

- Када сам први пут дошла пре много година у Бергамо, једноставно сам се заљубила у ову слику. Зато што у то време још нису тако предтављали ово јединство Марије са младенцем. Они су обије узбуђени, обоје чекају да нешто треба да се догоди.

Дела представљена на изложби обухватају 150 година историје италијанске уметности. То је епоха која је променила светско сликарство. Времена да се све погледа како треба им адовољно – изложба из Бергамоа ће у Москви радити три месеца. Такав је прелиминарни договор. И њега се италијанска страна држи, без обзира на позиве фактора међународне арене да се бојкотује Русија.

Бојкоти су се већ дешавали. Недавно Грузија није пустила на гостовање познатог руског глумца Сергеја Безрукова, а Руско драмско позориште из Литваније је отказало наступе у Петербургу. На крају су Руси имали задовољство да прочитају писмо посленика грузијске културе у знак подршке руске уметничке интелигенције и да виде на гостовањима у Москви Летонско национално позориште са предтавом у поставци руског редитеља. А тренутно Бољшој театар Русије наступа у Бечу, московски Театар Моссовета у Лондону. И нетшо се не чује да аустријска или енглеска публика враћа карте за ове представе.

Олга Бугрова,