Антикорупциона кампања у Кини отвара пут руској вотки

01-07-2014 10:47:02 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Кинези ће престати да пију Маотај и прећи на руску вотку. Такву прогнозу даје председник компаније Синергија Александар Мечетин. Према мишљењу директора највећег руског произвођача алкохола, кинески потрошачи постепено ће прећи на јефтине увозне алкохолне напитке.

Борба против разбацивања и претерано раскошног живота кинеских чиновника која се води у оквиру антикорупционе кампање коју је прогласио Си Ђинпинг, ударила је продаји све лускузне робе. На губитке се жале произвођачи скупих сатова, брендиране одеће, скупих аутомобила. И локални произвођачи алкохола морали су да затегну каишеве. После забране скупих напитака на званичним банкетима и пријемима, продаје компаније Гујчжоу Мотај први пут у последњих 12 година су пале више него за 10%. Јер значајни удео потрошње овог напитка који кошта више од сто долара за боцу осигуравала је војска и државни чиновници.

Од борбе против раскоши пострадали су и светски испоручиоци елитног алкохола. Француски произвођач коњака Remy Martin и рума Mount Gay објавили су пад продаје у Кини за 30 милиона долара само у року од 6 месеци. Нису спасили ствар ни кински новогодишњи празници за време којих се традиционално обележавао бум продаје алкохола. Ипак то не значи да су Кинези почели мање да пију. Једноставно мења се структура потрошње алкохоних напитака. И ова ситуација отвара добре могућности за руску вотку на кинеском тржишту, сматра шеф руског Центра за истраживања регионалних тржишта алкохола Вадим Дробиз.

- Несумњиво кинеско тржиште је једно од најперспективнијих за продају јаког алкохола. Као прво, то је један од малобројних региона где наставља да расте становништво. Као друго, по извештајима СЗО, више од 50% потрошача у Кини дају предност управо јаком алкохолу. У прмијалном сегменту вотка никада неће бити. Али то управо иде на руку: ми можемо да зузмемо нишу између локалних напитака и елитног западног алкохола.

Западни произвођачи алкохола позивају на узбуну због пада продаја у Кини, пошто управо у ово тржиште су се полагале велике наде, истиче руски експерт. Од 2008. године, када је избила светска финансијска криза, потрошња алкохола премијум класе смањена је у свим земљама. Између осталог у Азији. Посебно је стајала само Кина. Само тамо приходи неких група становништва настављали су да расту чак у кризном периоду. Кинези су се богатили, и пратећи западну моду, бирали светски чувене напитке.

У време кризно по тржиште алкохола, а у Кини, како истиче Вадим Дробиз, криза је започела увођењем антикорупционе кампање, увек се увећава потрошња локалног јефтиног алкохола. Ипак за руске произвођаче вотке чак такве околности могу да буду повољне. Јер чак ако руска вотка заузме ништавних 1% кинеског тржишта, у апсолутном изразу то су све једно колосални обими, узимајући у обзир његове размере, закључио је руски експерт.

Јелена Ковачић,